Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Magyarországot ismét dícséri egy hitelminősítő

A különféle elemzők publikációinak sorába illeszkedik a londoni Fitch Ratings hitelminősítő intézet eheti jelentése, amely a feltörekvő kelet-európai országok romló külső finanszírozási helyzetére hívja fel a figyelmet.
A különféle elemzők publikációinak sorába illeszkedik a londoni Fitch Ratings hitelminősítő intézet eheti jelentése, amely a feltörekvő kelet-európai országok romló külső finanszírozási helyzetére hívja fel a figyelmet, s megállapítja, hogy a lassuló növekedési és növekvő inflációs trenddel ellentétben Magyarországon enyhe javulás figyelhető meg. A Fitch szerint "valahol" a régióban árfolyamválság is kialakulhat. A magyar elemző szerint azért ennek csekély a valószínűsége, és a Fitch jelentéséből borúsabb kép olvasható ki, mint a kockázati leminősítésekből kitűnik.

A Fitch Ratings rámutat arra, hogy a térség hitelminősítői megítélése romlott az elmúlt egy évben: az adósosztályzatokban használatos negatív és pozitív kilátások plusz ötről mínusz ötre csúszott le, tehát több leminősítésre váró országok száma. Mindez a régió adósságkockázatának romló tendenciájára utal. Békési Ilona, a Pionerr befektetési alap alapkezelője szerint ezek a kockázat leminősítések nem annyira súlyos helyzetet takarnak, mint ami első ránézésre látszik. Annyi történt, hogy öt ország a felminősítés helyett maradt a stabil kategóriában, és öt ország a stabilból a leminősítettek közé került. Az viszont tény, és a többi elemzés is felhívja a figyelmet erre, hogy a térség a külső finanszírozási helyzete romlott, különösen a Baltikum és Románia esetében. Ez azonban nem független az egész világgazdaságot jellemző helyzettől, a recessziós félelmektől, a növekvő inflációtól és a gazdaságok lassuló növekedési ütemétől - mondta az elemző.

Békési Ilona szerint kissé eltúlzottnak is tűnhet a Fitch azon vélekedése, hogy a térségben "valahol" árfolyamválsággal együtt következhet be gazdasági leállás. Egy ilyen - szaknyelven - "kemény landolás" elképzelhető, de jelenleg kicsi a valószínűsége - mondta a magyar elemző.

A Fitch - miként más elemzők is - kiemeli, hogy a magyar gazdaság megy szembe egyedül a térségi trenddel: csökken a deficit,, gyorsul a GDP gyarapodása. Emiatt már tavaly novemberben negatívró stabilra javította az ország befektetői besorolását a Fitch. Békési Ilona szerint mindehhez azért hozzá kell tenni, hogy rendkívül alacsony tavalyi bázis (1,3 százalék gazdasági növekedés) után kúszik fel 2 százalék körülire a növekedés, amelynek alakulásában már nem annyira optimisták az elemzők, mint akár fél éve. Ennek fő oka, hogy legfontosabb külpiacaink felvevő képessége esik, ami a magyar exportra kedvezőtlenül hat.

Olvasóink írták

 • 3. many, mani, manipuláció 2008. augusztus 30. 09:40
  „2-esnek: megint egy manipiulatív cím azoknak, akik csak a nagybetűket olvassák. Kezdek arra gyanakodni, hogy annak aki ezeket a címeket adja, kormánypártisága funkcionális analfabétizmussal társul. A korrekt tájékoztatás kizárja a félrevezetést, még a címválasztás terén is. Már nem is merem leírni, hogy szégyellje magát. Nem fogja, azt sem tudja mi a probléma. Csak azt nem tudom, akkor mit keres az újságírás közelében.”
 • 2. Mihez képest 2008. augusztus 29. 20:54
  „,,Kelet-Európa szuverén adósairól":
  ,,a térség átlagos GDP-növekedése a tavalyi 6,9 százalékról idén 5,8 százalékra - 2002 óta a legalacsonyabb ütemre - lassul, és jövőre már csak 5,2 százalék lesz."
  ,,A hitelminősítő szerint az idei évre várt 2 százalékos magyar GDP-növekedés is gyorsulást jelentene a tavalyi évhez képest..."

  1,3%-ról 2%-ra "óriási" fejlődés. Tényleg szembemegyünk a régiós lassulási folyamattal.Feltéve ha...lesz 2%.”
 • 1. kekecke 2008. augusztus 29. 16:49
  „dübörög a pannon puma !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 milliárd a Szigetközre és a Mosoni-Dunára

Hatmilliárd forintos projekt keretében visszaállítanák a Szigetköz 1950-es években mért vízszintjét,… Tovább olvasom