Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Magyarországra látogat pénteken Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy hétórás magyarországi tartózkodása alatt tárgyal Sólyom László államfővel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A hivatalos beszélgetésen várhatóan az európai uniós témák dominálnak majd.
A francia köztársasági elnök továbbá találkozik Szili Katalin házelnökkel, Demszky Gábor főpolgármesterrel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is, beszédet mond az Országházban, amelyben minisztériumi források szerint Európának szeretne üzenni. A kétoldalú tárgyalásokon a felek áttekintik a két ország együttműködését az Európai Unióban, beszélnek az EU jövőjéről és az integráció mélyítéséről. A francia delegációval utazik egy Európa-ügyi államtitkár is.

Magyarország arra számít, hogy a francia közigazgatás segítséget nyújt a 2011-es magyar EU-elnökségre való felkészülésben. Ennek jegyében évente félezer magyar hivatalnok kap majd francia nyelvi és szakmai felkészítést.

A Sarkozy-látogatás témái között szerepel Koszovó jövője is, ebben a két országnak nagyjából azonos az álláspontja: Magyarország és Franciaország is a unió egységét szorgalmazza a kérdésben és bízik az ENSZ-határozatban - mutatattak rá minisztériumi források. A magyar diplomácia nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a francia elnök első kelet-közép-európai útja Magyarországra vezet. A magyarok ennek jegyében stratégiai partneri viszonyt szeretnének kialakítani a franciákkal.

Egyes minisztériumi források fontosnak tartják, hogy Magyarországon és Franciaországban is reformok zajlanak, amelyek érintik egyebek mellett a versenyképesség javítását és az állami adminisztráció csökkentését. Más források azonban emlékeztettek arra, hogy a gazdasági reformok jelentősen eltérnek egymástól, így Magyarország nem tudja másolni a francia példát.

Nicolas Sarkozy tárgyalásain szó lesz energia- és klímabiztonsággal kapcsolatos, valamint kutatásfejlesztési együttműködésekről. A közös programok egyik sarokpontja lehet a Szegeden már most is működő magyar-francia biotechnológiai nagyprojekt. A gazdasági kérdésekről szólva az egyik minisztériumi forrás az MTI-nek elmondta: hamarosan az egyik jelentős rendezvényszervezéssel foglalkozó francia cég érkezik Magyarországra.

Franciaország az elmúlt tíz évben stabilan a negyedik helyre került a magyarországi külföldi befektetők sorában, mintegy négyszáz francia cég van jelen az országban. 2007-2008-ban Magyarországon francia gazdasági évet rendeznek, amelynek célja a kis- és középvállalatok együttműködésének bővítése.

Francia elnök legutóbb 2004 februárjában tett hivatalos látogatást Magyarországon. Jacques Chirac akkor tárgyalt Mádl Ferenc akkori államfővel, Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, valamint Demszky Gábor főpolgármesterrel. Az előző francia elnök is mondott beszédet az Országházban, Európa jövőjéről. Sólyom László 2006 márciusában látogatott Párizsba, ahol tárgyalt Jacques Chirac-kal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelt vesz föl a diákok negyede

Szeged - Évről-évre egyre több egyetemi és főiskolai hallgató vesz fel diákhitelt. Sokan a… Tovább olvasom