Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Magyarországról is származhatott a brit madárinfluenza

"Jó eséllyel" teljesen azonos a magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzs azzal, amely a múlt héten a kelet-angliai állatmegbetegedéseket is okozta - közölte csütörtök este, az előzetes hivatalos vizsgálati eredményekre hivatkozva a brit szakminisztérium. A termékforgalmat leállították.
"Jó eséllyel" teljesen azonos a magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzs azzal, amely a múlt héten a kelet-angliai állatmegbetegedéseket is okozta - közölte csütörtök este, az előzetes hivatalos vizsgálati eredményekre hivatkozva a brit szakminisztérium. Az érintett, magyarországi érdekeltséggel is bíró brit cég leállította a termékforgalmat brit és magyar telepei között.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) helyettes főállatorvosának, Fred Landegnek a közleménye szerint az "egyik lehetséges" behurcolási mód a Magyarországról érkező baromfitermék-import.

Landeg szerint a DEFRA szorosan együttműködik a magyar és az uniós hatóságokkal az ügyben. Az angliai eseteket a legnagyobb európai baromfifeldolgozó társaság, a Bernard Matthews egyik pulykafarmján észlelték; a cég tulajdonában van Magyarországon a SáGa Foods Rt. baromfifeldolgozó.

A DEFRA csütörtök esti, feltételes módban fogalmazó londoni közleménye szerint a minisztérium, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) és az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) "számos egyéb feltételezés mellett" vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén múlt héten kimutatott madárinfluenzás esetek között.

Ennek alapja a most beérkezett elsődleges tudományos vizsgálati eredmény, amely szerint a suffolki és a magyarországi megbetegedéseket okozó vírus "jó eséllyel ugyanaz".

Fred Landeg helyettes főállatorvos közölte: a Bernard Matthews "önként vállalta", hogy átmenetileg leállítja a baromfitermék-szállítást nagy-britanniai és magyarországi üzemei között, amíg a vizsgálat le nem zárul.

Hirschler András, a londoni magyar nagykövetség kereskedelmi szolgálatának vezetője csütörtök este elmondta: tavaly a január-novemberi időszakban 9,6 millió font (3,7 milliárd forint) értékű friss, és 3,15 millió font (1,2 milliárd forint) értékű fagyasztott, darabolt, nem feldolgozott baromfihús érkezett Magyarországról Nagy-Britanniába.

A Bernard Matthews kelet-angliai telepén a hét elején mind a 159 ezer pulykát leölték és megsemmisítették, miután a 22 ipari ól egyikében - amelyben hétezer szárnyast neveltek - a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát mutatták ki elhullott állatokban.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csillogás nélkül

kosárlabda Soproni Sördögök–Körmend 91–88 (24–21, 27–22, 19–23,… Tovább olvasom