Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Makra László: Kelet gyöngyszeme

Makra László, a Szegedi Tudományegyetem éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének docense James Clavell A Tajpan című regényéről beszél.
„Azoknak szeretném ajánlani A Tajpan című könyvet, akiket érdekel a kelet, a kínai emberek, a gondolkodásuk, a telepesek hőskora, az erőtől duzzadó és terjeszkedő brit birodalom, valamint a romjaiban hervadó kínai birodalom összecsapása, s ennek nyomán egy 'gyöngyszem' születése. Ez a gyöngyszem Hongkong, mely brit alapításától kezdve egészen 1997. július 1-jéig – Kínához való visszakerüléséig – az angol birodalom kelet-ázsiai ékkövének számított.

Nagy-Britannia 1841. január 26-án felségterületévé, kolóniájává nyilvánítja Hongkong apró, kopár sziklaszigetét. A jelenlévő nemzetközi kereskedő-kalandorok és katonák között nem egy akad, aki fitymálja az értéktelennek látszó új birtokot. A hatalmas termetű, kiváló hajósnak és ragyogó vezetőnek számító Dirk Struan azonban pontosan tudja, mire való ez a hely. Hongkong a Távol-Kelet legbiztonságosabb kikötőjévé lesz, bázisa annak a hatalmas arányú kereskedelemnek, amit a roppant méretű és hihetetlen erőforrásokkal rendelkező kínai birodalommal lehet lebonyolítani.

Ezüst, fűszerek, selyem, jáde és legfőképp a tea... A több évszázados, korhadó mandzsu birodalom alatt elgyöngült Kína rengeteg kincset rejt azok számára, akik elég bátrak és könyörtelenek, hogy elvegyék tőle.
Ám a sikernek ára van. Halálos veszedelmek leselkednek Dirk Struanra és családjára. Ellenségei – európaiak és kínaiak – semmitől sem riadnak vissza. Igaz, ő sem válogat az eszközökben. Pénzzel, fortéllyal – vagy éppen korbáccsal – juttatja érvényre akaratát és becsvágyát. Csak így lehet belőle kínai elnevezéssel 'Tajpan', sárgák és fehérek megkérdőjelezhetetlen főnöke, az üzlet és az emberek ura, a virágzó település vezetője."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom