Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

MAL: megfelelt az előírásoknak a X-es kazetta

Egy 1995-ben készült műszaki szakvélemény szerint a most megsérült X-es tároló kazetta határoló töltései megfelelő módon és megfelelő anyagból épültek, a Winkler-féle talajkutatás eredményeit pedig nem ismerte a MAL, ezért erről vizsgálatot indított – áll a társaság közleményében.
1995. szeptember 1-jén a Polgári Védelem egy kormányrendelet alapján elrendelte a települések veszélyeztetettségének felmérését. E szerint felszólították az Ajkai Alumíniumipari Kft. (az akkor még állami tulajdonban lévő MAL Zrt.) ügyvezető-vezérigazgatóját, hogy készítsen jelentést az „Ajka és Kolontár község között elterülő iszaptér jelenlegi állapotáról, az ott tárolt szennyezett vízmennyiségről, a tározó műszaki állapotáról" – írják. Az Ajkai Alumíniumipari Kft. a szakértői jelentés elkészítésével a MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft.-t bízta meg.

Az elkészült jelentés szerint, a most megsérült X-es vörösiszap kazetta „ajkai erőműi salak-pernyéből (mésztartalma miatt jó kötőképességű) épített (…) töltések a MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft., illetve korábban a MÉLYÉPTERV mintavételei, vizsgálatai és számításai szerint biztonsággal megfelelnek a szigorú állékonysági előírásokban meghatározott feltételeknek" – fogalmaz az akkor készített hivatalos szakvélemény a közlemény szerint.

Kolontári vasárnap. Fotó: MTI (galéria)

A társaság azt is közölte, hogy vizsgálatot indított annak a napokban megjelent sajtóinformációnak a kapcsán, amely szerint egy, a 80-as években végzett környezeti kutatás megállapította, hogy a X. tározó hétfőn bedőlt északi gátfala alatt eltérő összetételű és szerkezetű földdarabokra bukkantak. A vállalat dolgozói és vezetői a cég privatizációjakor és később sem ismerték ezt a kutatást, sem annak tartalmát – olvasható a közleményben.

Mint emlékeztetnek rá: Winkler Gusztáv fizikus (a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa) a 80-as évek végén – a timföldgyár X. tározója alapozásának idején – Ajka és Mosonmagyaróvár térségében környezeti vizsgálatokat végzett. Ez megállapítja: a terület talaját javarészt a Torna-patak kiöntéses, mocsaras, lefolyástalan, réti jellegű ártere alkotja, amibe azonban éppen a X. tározó északi falánál beékelődik egy agyagos tömb. Ez a talaj, ha csapadékkal, talajvízzel telítődik, akkor mozog, de az eltérő összetételű és szerkezetű földdarabok más-más módon, és különböző mértékben mozdulhatnak el. Ezek a több centiméteres elmozdulások próbára tehették a tározó falát. A kutatást végző szakember szerint ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a hétfői gátszakadás a kétféle talaj találkozásánál következett be, és nemcsak a légi felvételeken található saroknál, hanem egy másik szakaszon is. Az agyagos tömbön egy olyan jelenség jöhetett létre, amely a súrlódási tényezőt nagyon csökkentette, és ez okozhatta a katasztrófát – áll a közleményben.

Kolontári vasárnap. Fotó: MTI (galéria)

A MAL Zrt. eddigi vizsgálata szerint a vállalat dolgozói nem ismerték a tanulmány tartalmát. A menedzsment kijelentette: a tervezés, valamint az ezt követő kivitelezés negatív körülményeiről tudomásuk nem volt. Az Ajkai Timföldgyár üzletrészét megvásárló MAL Zrt. képviselői hozzáteszik: a privatizációs dokumentáció, a tenderkiírás erre vonatkozó információt nem tartalmazott, így semmilyen figyelmeztetést, tájékoztatást nem kaptak a fennálló kockázati tényezőről. Tolnay Lajos, a MAL elnöke a Figyelőnek azt mondta: „döbbenetes lenne, ha most bennünket tennének felelőssé a katasztrófáért, miközben a létesítményt a cégünknek eladó állami szervezet a vétel során ezt a fontos információt elhallgatta előlünk. Ha tudomásunk van erről, nem használjuk az adott tározót, hanem másikat építünk helyette".

A vállalat egyúttal cáfolta azt a sajtóhírt, hogy megkeresték volna a kutatást végző Winkler Gusztáv adjunktust a tanulmánnyal kapcsolatban a megjelent sajtóhírek előtt. Azóta a cégvezetés egyeztetett Winkler Gusztávval a dokumentumról. A MAL Zrt. vizsgálatában arra is keresi a választ, hogy ki élt vissza a vállalat nevével, amikor a kivitelezési tervet kereste az adjunktusnál.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. zoltanszabo 2010. október 11. 12:24
  „Én viszont azt olvastam valahol azért csak 10millióFt adták el a gyárat /ami már akkor 1,7 milliárdot ért/ mert az új tulajdonost kötelezték új biztonságos tározók megépítésére.Úgy tudom nem történt meg.Ott dolgozik egy ismerősöm aki úgy tudja az ANTSZ amit kapott mintát az még évekkel ezelőtti mintából volt véve.Ugyan úgy mint pl.Makói fürdő /gyógyiszap/ minta is kb.20 évvel ezelőtti mintából való amit a pincében tárólnak neyl.zsákokban.”
 • 47. lamatic 2010. október 11. 11:10
  „37. Evelyn_26 2010.10.11. 00:03 Talán igazat írt??? ez zavar? Különben nekem sem világos ha valami jó akkor hogy lehetnek halottak meg hajléktalanok???? Evelyn gondolom téged nem zavarna ha máról holnapra az utcára kerülnél???”
 • 46. keiner 2010. október 11. 09:16
  „Lúgos iszap után jön a maró pór, ami szemekbe megy, tüdöbe, mindent szétmar:
  http://www.n24.de/news/newsitem_6378614.html”
 • 45. Orfeusz 2010. október 11. 09:10
  „A "vörös iszap" átvitt értelemben is igaz. Lelkiismeretlen vörös gazemberek szétprivatizálták az országot, lerabolták Magyarországot! A hírek szerint a MAL RT pár tízmillióba került. Ma a tulajdonosok, Bakonyiék, Tolnayék együtt súrolják az 50 milliárdos vagyont! Felháborító, ami itt a rendszerváltáskor és utána történt. Kozma Atya szerint a bűnösök saját vagyonukat is tegyék be a kártalanításba! Ha szép szóval nem, hát erőszakkal. A jog erejével! A jogállam nem egyenlő a jogbutasággal! Sopronban is a Templom utcában ott van a Bakonyi palota ..... Miből? A MAL-ból! A Bakonyi familia szépen adja kolontáriaknak, akik fedél nélkül maradtaknak! Miből lettek a felvásárolt és tatarozott paloták Soprontól a Nyírségig? Hej, Miniszterelnök Úr, van itt tennivaló!!!!!”
 • 44. Dinoso 2010. október 11. 09:09
  „Flex ! vegyél egy lakást Kolontáron - most olcsó - és költözz át, úgyse történt semmi, pánikolni se kell...”
 • 43. keiner 2010. október 11. 08:40
  „Hm..........
  http://nol.hu/ajanlo/20101011-_a_katasztrofa_elotti_hetvegen_is_toltottek_a_tarozot_”
 • 42. .suhym. 2010. október 11. 07:56
  „http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-384690”
 • 41. Logaritmus 2010. október 11. 07:39
  „Egy 2005-ös FIDESZ tájékoztató, az Index által szószerint. Kommentár nélkül.

  "Elindult a gazdasági konzultáció, közölte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz elnökének ismertetése szerint a következő hónapokban fórumokon, az interneten és levélben kérik a gazdaság legfontosabb szerepelőinek véleményét a magyar gazdaságpolitikáról, az akció eredményeit pedig december végén egy dokumentumban foglalják össze.
  ......
  A gazdasági konzultációs testületet Matolcsy György volt gazdasági miniszter irányítja és a tanácsadó testületben mások mellett megtalálható Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Rt. vezérigazgatója is."”
 • 40. keiner 2010. október 11. 06:51
  „Rotschlamm, ein Abfallprodukt der Aluminiumherstellung, wird häufig in offenen Becken gelagert, wo das Wasser verdunstet und eine feste Masse zurückbleibt. Fachleute hatten vermutet, dass die Rückstände, wenn überhaupt, nur unzureichend aufbereitet wurden und deshalb so stark ätzend wirkten. Illes bestätigte bei einer Besichtigung des Unglücksgebiets, dass der Schlamm in Ungarn nicht behandelt wird.

  http://www.n24.de/news/newsitem_6376618.html
  "Vörösiszap, egy hulladék az aluminiumgyartásnak, sürö nyitott tárolóban fektednek, ahol elpárolog a víz és vissza marad egy szilard massza. Szakemberek gyanitottak, hogy a massza, ha egyvatalán, keveset lett feldolgozva és azért lúgos. Illés mondta, mikor a hélyszínen volt, hogy Magyarországon nem feldogoznak."”
 • 39. Nostradamus 2010. október 11. 06:43
  „A törvény nem ismerete sem mentesít senkit...Így az sem, hogy ezek miről tudtak és miről nem. Mi az, hogy megvesz egy veszélyes üzemet és nem néz utána, hogy mennyire felel meg a biztonsági előírásoknak? Akkor ezért még külön ráverni egy újabb büntetést! Csak sajnos, itt nálunk semmi sem működik normálisan. A vak is látja, hogy túl volt töltve a tározó, tudták, hogy szivárog, és erre még szabadon lófrálnak a tulajdonosok, sőt követelőznek, hogy gyerünk, indítsuk már újra. Vizsgálatot indítanak a felelősség megállapítására...na persze. Már ez rosszul hangzik. Régen rács mögött lenne a helyük!”
 • 38. George58 2010. október 11. 05:21
  „A Gyurcsány haveroknak készitett előirásoknak megfelelt! Ennek alapján csak 10 milliós (egy kis lakás ára) biztositási összeget kellett fizetniük!”
 • 37. Evelyn_26 2010. október 11. 00:03
  „napfenyfurdo_mutyi, kérlek ne írj ide többet vagy muszáj lesz feljelenteni téged.”
 • 36. Mignon 2010. október 10. 22:31
  „Jaaa...?!
  Flexi!

  "A rajta levö viz jött ki most is csak. Nem kell a panik,...)

  Akkor, megnyugodtam.
  Nem is olyan rossz a helyzet!

  Köszönöm.

  Lapozhatunk.”
 • 35. flexsnake 2010. október 10. 22:12
  „... egy szilárd anyagrol van szó, nem ömlik sehova. A rajta lévő víz jött ki most is csak. Nem kell a pánik, idáig nem jön el. Az állatvilág meg regenerálódik.”
 • 34. Mignon 2010. október 10. 21:58
  „A kb. 100 kim-es Marcal folyocska
  teljes növeny-,es allatvilaga kipusztult...!!!

  De, az "...altalunk mert pH-ertek jo..." /a környezö folyokban, Raba es Duna)
  (igy a magyar "szakertök")

  Ebböl, a vörös trutymobol kellene egy teherautoval a Kossuth terre lebillenteni!”
 • 33. rebellis 2010. október 10. 21:48
  „a sok, utólagosan nagyon okos szervezet kinek mondta el, jelezte az aggodalmaikat? a 20 év politikai légkörben teljesen hihetetlen, hogy egy ilyen jelentésre nem ugrott volna az ellenzék. illés korábban tudott a veszélyforrásról? a titkárnőjéből lett felügyelőségi vezető miért nem renfdelt el soronkívüli, teljes körű vizsgálatot? a szeptemberi vizsgálatnál mit vizsgált, ami alapján rendben találta a működés körülményeit? elhangzott olyan mpondat is illéstől, hogy a hatóságnak nem kötelessége a gát statikai vizsgálatát elvégezni. szerintem ez az igazi szerecsenmosdatás.”
 • 32. Grabowsky 2010. október 10. 21:38
  „....Kezdődik, Apa! Kezdődik!

  Mármint a szerecsen.mosdatás!!!!....”
 • 31. Mignon 2010. október 10. 21:34
  „Szia Jemand!

  Kolontar es Devecser földje nem is "elszennezödöt", hanem meg van mergezve...!
  Somlovasarhely veszelyben!

  Es, ez az iszap kb. 5-7 %-a, ami a taroloban van!

  Ember!

  Ha a maradek trutymo is kiömlik,

  meg sem all Becsujhelyig...!”
 • 30. Power 2010. október 10. 21:28
  „... eldorádó 2010.10.10. 20:32
  Uniós csatlakozásunk előtt még veszélyes hulladéknak számított. Az uniós csatlakozáskor ezt is úgy rendeztük, mint Szanyi a libatömést.”
 • 29. Power 2010. október 10. 21:14
  „.... eldorádó 2010.10.10. 20:32

  "A veszélyes és nem veszélyes hulladékok listájáról szóló európai uniós hulladékhegyzék ugyan nevesíti a vörösiszapot, mint "nem veszélyes hulladékot", a veszélyes hulladékokról szóló 91/689/EGK irányelv viszont azt is tartalmazza, hogy a "maró" anyagok, amelyek "az élő szövettel érintkezve azt elroncsolhatják", szintén veszélyesnek számítanak. Az irányelv szerint "bármely hulladék veszélyes kategóriába sorolandó, amely valamely tagállam megítélése szerint rendelkezik a III. mellékletben felsorolt tulajdonságok valamelyikével", így például a "maró" tulajdonsággal. Ha egy tagállam szerint például a vörösiszap maró, arról tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot, hogy felvegyék azt a jegyzékbe, igaz, azt az irányelv nem tisztázza, hogy milyen pH-érték fölött tekintendő marónak egy anyag."”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megsértették a magyar légteret

Újra paparazzi fotókat akarták készíteni a kolontári gátszakadásról. Az illegálisan berepülő magángépet a légierő vezette ki a magyar légtérből. Tovább olvasom