Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Malac a pácban

Wilbur a legcsenevészebb malac az alomban, ezért a farmer véget akar vetni az életének, de a kislánya, Fern (Dakota Fanning) megmenti.

(Charlotte’s Web)

Színes, szinkronizált amerikai mesefilm, 2006
Főszereplők: Dakota Fanning, Kevin Anderson, Essie Davis, Beau Bridges
Rendezte: Gary Winick

113 perc
Paramount
UIP-Duna Film
Mozipremier: 2007. február 15.

Wilbur a legcsenevészebb malac az alomban, ezért a farmer véget akar vetni az életének, de a kislánya, Fern (Dakota Fanning) megmenti. Wilbur ezután költözik a farm többi állata közé. Gyermeteg viselkedése miatt naivnak tűnik az állatok szemében, ám Charlotte, a pók szívesen barátkozik vele. Barátságuk akkor mélyük el, amikor az állatok elmondják, hogy a malac napjai meg vannak számlálva. Úgy tűnik, csak a csoda mentheti meg az életét, ezért Charlotte szavakat sző a hálójába, hogy meggyőzze a farmert, Wilbur nem mindennapi malac, és nem szabad bántani…

INFÓ

A Malac a pácban minden idők legsikeresebb gyermekkönyvének, E.B. White Charlotte's Web című regényének élőszereplős filmváltozata. A hűségről és önfeláldozásról szóló varázslatos történetet, amelyet először 1952-ben jelentettek meg Garth Williams rajzaival illusztrálva, világszerte 45 millió példányban adták el, és 23 nyelvre fordították le.
A film ötlete akkor született, amikor Jordan Kerner producer felolvasta E.B. White meséjét a kislányainak. Kernernek valamikor az édesanyja olvasta fel a mesét, és kedves emlékként élt benne. A történet olyan alapvető értékeket vonultat fel, amelyek minden fajta közönséghez szólnak: fiatalokhoz, idősekhez, egyénekhez és családokhoz. "A történet időtálló, hiszen a témái az önzetlenség, a barátság és a család megteremtése - mondja Kerner. - Azt szerettük volna, ha filmünk mindenkihez szól, nem csak a családokhoz."

Kerner először egy 28 oldalas vázlatot készített Paul Neesan executive producer segítségével. Munkájukhoz E.B. White könyve adott inspirációt, valamint kiterjedt kutatómunkát végeztek az író munkásságáról a Cornell Egyetemen, ahol White diplomázott, és ahol írásait őrzik.
Egy példa az eltérésekre könyv és a film között, amely Kerner és Neesan kutatómunkájának eredménye: a nyitójelenet. White a történet több mint nyolc változatát írta meg, mielőtt eldöntötte, hogy a végleges változatban az első jelenet a malacok születése utáni reggelen játszódik. Fern reggelihez terít az édesanyjával, és azt kérdezi: "Hová megy apu azzal a baltával?"

Az alkotók úgy döntöttek, hogy egy korábbi változatot használnak fel a drámai hatás növelése érdekében: Fern édesapja a pajtában van és látja, hogy a koca megellett, de több kismalac született, mint amennyit az anyaállat táplálni tud. Fern felébred a zajra és a pajtába szalad; látja az édesapját baltával a kezében, és megakadályozza, hogy megölje Wilburt.
A történet kialakítása után a filmkészítők következő feladata a forgatókönyv megírása volt. A producerek eldöntötték, hogy hűek maradnak White regényéhez. Kerner nagyra tartja Susannah Grant forgatókönyvíró munkáit, legfőképpen az Erin Brockovich forgatókönyvét, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A producerek Karey Kirkpatrick (Csibefutam; Túl a sövényen) segítségét kérték, hogy humort is szőjön a történetbe.

Kerner 2004-ben látta a Hirtelen 30 című Gary Winick-filmet, amelyben a producer szerint a rendező sikeresen egyensúlyozott számos bonyolult elemet. Ez az egyik leggyönyörűbb történet a barátságról - mondja Winick. - Nem számít, hogy egy pók és egy malac barátsága, ugyanúgy kezeltem, mint bármely más kapcsolatot. Nemcsak a forgatókönyv, hanem maga a film készítésének módja is tükrözi a könyv érzelmi lényegét. A filmben szereplő legtöbb állat NEM számítógép-generált, hanem élő - a forgatás után tehetséges számítógép-animátorok csapata dolgozott a filmen, hogy még jobbá tegyék a végeredményt. Természetesen vannak vizuális effektusok - az állatok beszélnek."
A Malac a pácban ugyanakkor kihasználja a vizuális effektusok adta lehetőségeket; ezt a történetet élő szereplőkkel nem lehetett volna eljátszatni a számítógépes trükkök kora előtt. A film egyes jelenetei azelőtt nem kelhettek volna életre - például, amikor a kamera követi Templetont, a patkányt a járatain át a fészkéhez. Ezt a nézőpontot természetesen csak számítógéppel lehet megjeleníteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatás az UEFA-kupában

Ma és csütörtökön 15 mérkőzést rendeznek az UEFA-kupában, amelyben a legjobb 16 közé jutás a… Tovább olvasom