Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Manuális gimnasztika a sérült babáknak

A Dévény-módszernek köszönhetően már több ezer sérült csöppségnek adatott meg a teljes értékű élet lehetősége. Dévény Anna gyógytornász közel 30 éve, saját tapasztalatai alapján dolgozta ki ezen speciális manuális gimnasztikai eljárást. A világon egyedülálló módszer lényege, hogy az idegrendszeri sérült gyermekek összezsugorodott, letapadt izmait, inait működőképessé teszik, valamint direkt stimulálják az idegvégződéseket.
A szülési sérült koraszülöttek és újszülötteknek mintegy 80 százaléka gyógyítható, illetve jelentősen javítható a babák állapota a Dévény-módszer segítségével. A speciális manuális gimnasztikai eljárás alkalmazását közel harminc éve Dévény Anna gyógytornász dolgozta ki, aki a napokban Vásárhelyen járt a megyei Dévény Módszer a Mozgássérültekért Alapítvány által szervezett országos kongresszuson.

Az nem gyógyítás, ha a kezelések után is jelen vannak a sérülés tünetei. A gyógyítás az, ha megteremthetik a normál élet lehetőségét a gyermek számára – vallja Dévény Anna. Több évtizedes próbálkozás és tapasztalatszerzés eredményeként született meg a módszere, melynek minden pontja meghatározható és konkrét. A szakmai ellenállás azonban még ma is érződik az speciális eljárással szemben. Pedig a világon egyedülálló módszerrel több ezer gyermeken sikerült már segíteni.
A speciális technika lényege, hogy egyrészt az összezsugorodott, letapadt izmokat és inakat működőképessé teszik, másrészt az izmokban és hatványozottan az inakban lévő idegvégződéseket direkt stimulálják.

Ha már a korai életkorban elkezdik ezen mozgás rehabilitációs eljárásával fejleszteni az idegrendszeri sérüléssel született gyermekeket, akkor teljes értékűvé tudnak válni – magyarázta Kocsisné Benczédi Márta, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ma már a szegedi klinikán az inkubátorban lévő, sérült babáknál is lehetőség nyílik a módszer alkalmazására. Ennek gyakorisága persze a sérüléstől függ. Minimum hetente egyszer, s általában egyórás kezelésen vehet részt a csecsemő.

Legfontosabb ugyan az idegrendszeri sérült gyermekek rehabilitációja, de gerincferdülés vagy akár beszédhiba miatt is kiválóan alkalmazható a módszer, mely a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem gyötrelmes a csöppségek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom