Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Már 765 kilométeren van árvízkészültség

Jelenleg 18 különböző folyón és patakon, 765 kilométer hosszan védekeznek az árvíz ellen; ebből 174 kilométer hosszan harmadfokú, 102 kilométeren pedig másodfokú készültség van érvényben.
A védekezési és helyreállítási munkák együttes költsége becslések szerint elérheti az egymilliárd forintot. A romániai szennyezés miatt a Tisza hazai szakaszán mért magas nehézfém értékek határértéken belül vannak - közölte a zöldtárca kedden.

A Tisza teljes hosszán készültség van, a Hernádon a lassú áradás után lassú apadásra számítanak. A Hernád Gesztelynél kedd hajnalban 386 centin tetőzött, ami sokkal elmarad a valaha mért legnagyobb, 474 centiméteres vízszinttől. Amint lehet, a vízügyesek megkezdik a helyreállítási munkákat, vagyis visszabontják a homokzsákokból épített töltésmagasításokat, és járhatóvá teszik a védekezés alatt használt töltéskoronákat.

A Felső-Tisza Husztnál hétfőn hajnalban tetőzött, azóta egyenletesen apad a kárpátaljai szakaszon. Hazai területen Tiszabecsnél hétfőn délután kettőkor volt a legmagasabb, 570 centiméteres vízállás - ez 70-nel több, mint a harmadfokú szint. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a helyszínre utazott, hogy Vásárosnaménynál személyesen tájékozódjon a Tisza vízminőségéről és a védekezési munkálatokról. Itt ugyanis kedd este várhatóan a valaha mért legmagasabb vízszint közelében tetőzik a folyó.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint összesen 9 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség, 4 szakaszon elsőfokon, 5 szakaszon másodfokon védekeznek. Az elmúlt 24 órában 7 szivattyútelep csaknem 900 ezer köbméter vizet emelt át a belvízzel érintett, 4100 hektárnyi területen.

Továbbra is gondot okoz az Ukrajnából és Romániából az árhullámmal együtt érkező kommunális szemét. A főleg PET-palackokból álló hulladékszőnyeg lehalászását árvíz idején nem tudják megoldani, de az árhullám levonulása után folytatják az egyeztetést a probléma hosszú távon is megnyugtató kezelése érdekében - közölte a zöldtárca.

A folyókon levonuló árhullámok, a vízzel levonuló uszadék és a kiszámíthatatlan örvények miatt a vízügyi szakemberek szerint a fürdőzés illetve vízitúrázás a szokásosnál is veszélyesebb ilyenkor. Azt javasolják, a nyaralók csak az árhullámok levonulása után merészkedjenek a vízbe, illetve indulás előtt tájékozódjanak az érintett folyószakaszt felügyelő vízügyi igazgatóságnál, vagy a központi árvízvédelmi ügyeleti telefonszámon (201-4982).

Elzárt település nincs, de az áradások miatt több útszakaszt is lezártak Borsod megyében. Pere és Hernádszentandrás között félpályás útzár van, Sajólád és Bőcs között szombat óta nem lehet közlekedni, Halmaj és Kiskinizs között pedig kedd reggel óta zárták le az utat. A Sajó áradása miatt Muhi és Köröm között hétfő délután rendeltek el útzárat, a Tisza áradása miatt ugyanekkor zárták le a 3307 sz. út Ároktő határában lévő szakaszát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy érdi család: nyaralni indultak

Eltűnt egy négytagú érdi család. A família még június elején indult nyaralni, de oda már nem… Tovább olvasom