Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Már az indulás előtt befuccsolhat a magyar bioetanol-üzlet

A svéd tulajdonban lévő SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. a napokban függesztette fel Gönyűn és Marcaliban 2009-re tervezett beruházásainak előkészítését.
A svéd tulajdonban lévő SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. például a napokban felfüggesztette Gönyűn és Marcaliban 2009-re tervezett beruházásainak előkészítését.

Az indokok között az is szerepel, hogy a csaknem félmillió tonna termelési kapacitás kiépítése nem valósítható meg a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül, mert a magas terményárak miatt a tevékenység csak veszteséges lehet.

A magyarországi bioetanol-ipar világos választ vár a kormánytól: szükség van-e a kukoricából nyerhető energiahordozóra. Különösen most, amikor a kukorica az etanol-termeléshez elfogadható 35-37 ezer forint helyett 50 ezer forintba kerül.

Az uniós szabályok szerint a Magyarországon forgalmazott benzinekhez jelenleg kötelezően 4,4 százaléknyi etanolt kell keverni. Ez ehhez szükséges alapanyagot a Győri Szeszgyár és Finomító Nyrt., valamint a szabadegyházi Hungrana Kft. megtermeli.

Az uniós direktívák azonban 2010-től 5,75, majd 2020-tól tízszázalékos etanolrészesedést írnak elő, vagyis új gyárakat kéne építeni. Magyarországon az eddig nyilvánosan bejelentett 38 új bioetanolüzem-beruházásból csupán négy jutott el az engedélyezési eljárás befejezéséig, de az építkezés még sehol sem kezdődött meg. A vitatott kérdések tisztázására a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tudományos kerekasztal-beszélgetést kezdeményez november 15-re.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak az egyszázalékos felajánlások szabályai

Módosította az Országgyűlés hétfőn a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával… Tovább olvasom