Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Már februártól jöhet a csökkentett gáz- illetve távhőszámla

Már jövő februárban a megítélt támogatással csökkentett gáz- illetve távhőszámlát kapja kézhez az a fogyasztó, aki december 31-ig visszaküldi a Magyar Államkincstárnak a támogatási igénylőlapokat - tájékoztatta Danks Emese kormányszóvivő kedden az MTI-t.
A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a március 31-ig beadott gáz- és távhőtámogatási adatlapok esetében is megkapják a jogosultak a januártól járó támogatást, de ebben az esetben januárig visszamenőleg, egy összegben jelenik meg a számlában. A dokumentum emlékeztet arra, hogy december 22-ig minden háztartásba megérkezett a gáz- és távhőtámogatás igénylőlapja. A kitöltött adatlapokat a Magyar Államkincstárnak kell eljuttatni, ahol folyamatos a beérkező igénylések feldolgozása, így a decemberben jelentkezőknek akár már a februári számláját is csökkentheti a megítélt támogatás - áll a közleményben.

A kormányszóvivő szerint fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy jövő év elejétől nem kell választani a gáz- és a távhőtámogatás között: ugyanarra a lakásra mindkettőt lehet igényelni, két adatlap kitöltésével.

Danks Emese közölte, a kormány döntése alapján 2007. január 1-jétől azok a gáz- illetve távhő-fogyasztók jogosultak a támogatásra, akik a gázt, a távhőt háztartási célra használják, és a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét. Az öregségi nyugdíjminimum 2007. január 1-jétől 26.830 forint, a három és félszerese pedig 93.905 forint.

A közlemény kiemeli, hogy több mint 200 helyszínen személyesen is segítséget kaphatnak az állampolgárok a gáz- és távhőtámogatási adatlap kitöltéséhez, és probléma esetén éjjel-nappal hívhatják a 189-es zöld számot. Emellett az ország területén lévő 174 munkaügyi kirendeltség bármelyikéhez fordulhatnak, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 29 megyei igazgatóságához is. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról (www.szmm.gov.hu) továbbra is letölthető az adatlap, a kitöltési útmutató, valamint a leggyakrabban feltett kérdések és válaszok - szerepel a dokumentumban.

A kormányszóvivő hangsúlyozza: az igénylőknek a kitöltött adatlapot a Magyar Államkincstár lakóhely szerinti igazgatóságához kell eljuttatniuk, ezek címlistája szintén megtalálható a szociális és munkaügyi tárca honlapján. A közlemény szerint azok, akik március 31-ig beadják igénylésüket, januárig visszamenőleg megkapják az őket megillető támogatást, azonban a márciusi jelentkezők számára legkorábban a májusi számlában visszamenőlegesen és egy összegben írhatja jóvá a szolgáltató a támogatást. "Ezért érdemes még az idén jelentkezni, hiszen a decemberben igénylők számára a Magyar Államkincstár már január közepén elkezdi kiküldeni a határozatokat, és ezzel egy időben a szolgáltatókat is értesíti a támogatások összegéről" - zárul a közlemény.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magunkból adjunk - mondta a pápa Urbi et Orbi áldásában

Megszületett a Megváltó - ezzel a latinul idézett mondattal kezdte beszédét a pápa a római Szent… Tovább olvasom