Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Már karácsony előtt eltűnhetnek a schengeni határok

Reális az a kilátás, hogy az érintett kelet- és közép-európai EU-tagállamok már karácsony előtt teljes jogú tagjai lesznek a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezetnek - szögezte le Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.
Megállapították, hogy jól halad az érintett tagállamok felkészülése, a csatlakozásnak napról napra újabb feltételei teremtődnek meg - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter az EU-tagországokból érkezett kollégáival Lisszabonban hétfőn és kedden folytatott informális találkozót követően.

Az eredeti tervek szerint az új államok csatlakozására az év utolsó napján került volna sor. (A repülőterek és tengeri átkelők esetében a csatlakozás várhatóan 2008 márciusában történik meg.) A lisszaboni informális ülésen tárgyalt témák közül Takács kiemelte a terrorizmus elleni védekezés eszközeire vonatkozó eszmecserét. Mint mondta, itt külön hangsúlyt kapott a helyi rendőrség szerepének erősítése. Az állandó, a lakosság számára is megismerhető, folyamatosan jelen lévő rendőri alakulatok helyismeretükkel hatékonyan tudják segíteni a terrorellenes fellépést - fejtette ki.

Ugyanebben a vonatkozásban esett szó a hírszerző szolgálatok és a rendőrség közti együttműködés javításáról és a folyamatos adatcseréről, illetve arról, hogy az EU-tagországok próbálják meg harmonizálni büntetőjogukat abban a tekintetben, hogy a terrorizmussal összefüggő tevékenységek, például ilyen csoportok szervezése, a toborzás azonos módon legyen büntetendő.

Üdvözlendő javaslatként emelte ki azt a javaslatot, amely lehetőséget biztosítana arra, hogy az az utas, aki hozzájárul ahhoz, hogy többletadatot tároljanak róla, a határátkelésnél egyszerűbb módon esne túl az ellenőrzésen, mint mások. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy aki vállalja, úgynevezett "jó utas"-ként regisztráltatná magát.

Az elektronikus, internetes igazságszolgáltatási segédeszközök (e-Justice) fejlesztésével kapcsolatban felvetődött az európai fizetési meghagyás és céginformációk közzététele, a bírósági ítéletek ismertetése név nélkül, valamint igazságügyi szakértői névjegyzékek közzététele. Egy európai portál létrehozásáról is szó van - ezen a közös európai térség igazságügyi szempontból minden lényeges jogszabálya hozzáférhetővé válna az állampolgárok számára.

A gyermekvédelem uniós lehetőségeiről ugyancsak nézetet cseréltek a miniszterek. A számítógépes bűncselekmények, gyermekpornográfia szempontjából felvetődött a külföldről működtetett internetes oldalak hozzáférésének esetleges korlátozása. Egyetértettek abban is, hogy szükség lenne a tagországokban speciális rendőri egység létrehozására, mert a legtöbb tagállamban, így Magyarországon is több szerv között oszlanak meg a gyermekvédelem feladatai.

Beszámolt arról is, hogy Lisszabonban külön megbeszélést folytatott ír kollégájával, Michael McDowell-lal annak az ír állampolgárnak az ügyében, aki halálos közlekedési balesetet okozott Magyarországon, és bár a magyar bíróság jogerősen elítélte, az ítéletet végrehajtatni nem tudják, és a kiadatását sem lehet elérni, mivel időközben hazájába távozott. Az ír érvelés az, hogy mivel a szóban forgó férfi nem szökve távozott Magyarországról, hanem szabályosan utazott haza, az ír jog kizárja mind a kiadatást, mind a büntetés végrehajtását. Az ügy az ír legfelsőbb bíróság előtt van, és McDowell most megígérte, hogy az említett szabályon is változtatnak.

Német kollégájával, Brigitte Zypriesszel a magyar miniszter arról tanácskozott, milyen lépéseket lehetne tenni, hogy "ne keletkezzék az a látszat, hogy Németországban bizonyos magyar vállalkozásokat diszkriminálnak" (Soko-bunda). Takács jelezte: szeretné megismerni azokat az ítéleteket, amelyek a magyar vállalkozások ügyében születtek - Zypries asszony már hozott is egy ilyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszi szépségre hangolás lépésről lépésre

Amíg a természetben az ősz az elmúlás, addig a kozmetikai szalonokban ez a bőr megújításának, a test… Tovább olvasom