Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Már készülnek a megyeszékhelyek az ingatlanadóra

A megyeszékhelyek már készülnek a 2009-től hatályos építmény- és telekadóra. Több nagyvárosban már számolják, mennyi pénz folyhat be a 2009-től értéktől függően kivetendő építmény- és telekadóból.
Szegeden ugyan még nem döntöttek arról, hogy élnek-e az értékalapú építményadóval, mindenesetre szakértők szerint csak így lehetne helyettesíteni a jelenleg csak a vállalkozások után kivetett ingatlanadóból most befolyó 1,2 milliárd forintot. Jelenleg ez négyzetméterenként maximálisan 900 forint évente.

Egyelőre még Szombathelyen sem döntöttek, ám az önkormányzatnak ott is szüksége van az építményadóból származó 600 milliós éves bevételre. Ha át is állnak az érték alapú számításra, akkor a minimális összeget vetnék ki, ami egy 56 négyzetméteres lakás esetében 60 ezer forintot jelente évente.

Pécsett is később döntenek, jelenleg 811 millió forintot vetnek ki évente. Számos mentességet adnak most, lakás esetében 80, lakóháznál 100, garázsnál pedig 20 négyzetméter alatt nem kell fizetni. A kedvezmény eltörlésével duplájára emelkedhet az adóterhelés mértéke. A főváros vonzáskörzetében egyelőre nem tárgyalnak arról, hogy mi lesz 2009 után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanolyan betegségekben szenvedünk, mint a partnerünk?

A házasság nemcsak közelebb viszi egymáshoz az embereket, hanem olyan hatása is van a párokra, hogy… Tovább olvasom