Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Már lehet szavazni az új kétszázasokra

Megindult a szavazás arról, hogyan is nézzen majd ki a jövő évtől forgalomba kerülő új kétszázas érme. Hatféle ábra közül lehet választani: hazánk védett állatai és növényei, illetve a Lánchíd és a Megyeri híd szerepel a tervek között. Interneten és telefonon lehet voksolni a következő két hétben.
Először fordul elő a forint történetében, hogy azok választhatják ki a fémpénzen lévő motívumot, akik a pénzt nap mint nap használják is - olvasható az MNB közleményében. A látványtervek között háromféle téma szerepel. A már meglévő érmesor hagyományait követve védett hazai állatokra: a fehér gólyára vagy a fakopáncsra és védett növényekre: a cifra kankalinra vagy kövér daravirágra lehet szavazni. A kör kibővült hidakkal is, így lehet voksolni a legrégibb és legnépszerűbb Duna-hidunkra, a Lánchídra vagy pedig a legújabb és nemzetközileg is elismert építészeti alkotásra, a Megyeri-hídra.

Voksolni a www.forint.hu internetes oldalon és a helyi tarifával hívható 06/40-121212-es telefonszámon lehet jövő vasárnapig.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa idén júniusban döntött arról, hogy a jelenlegi 200 forintos bankjegyeket jövő évben érme váltja fel. Az új fémpénz - a jelenlegi százashoz hasonlóan - kétféle fémből készül: a külső karéj sárgaréz, a belső pedig fémes szürke színű lesz.

Az MNB közleménye szerint a váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy könnyebb legyen az emberek átállása az euróra.

Az új érme leghamarabb 2009. első felében kerülhet forgalomba. A jelenlegi bankjegy várhatóan jövő év végéig szintén törvényes fizetőeszköz marad.

Olvasóink írták

  • 1. Sárika 2008. október 14. 13:03
    „Ettől a pénztárcánk csak nehezebb lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas vérnyomás és Mozart

Idős emberek magas vérnyomása Mozart zenéjével vagy relaxációs hanghatásokkal csökkenthető,… Tovább olvasom