Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Már ma elkezdődnek az ünnepi rendezvények

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédével már hétfőn elkezdődnek a kiemelkedő állami rendezvények az 1956-as forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján.
A kormányfő hétfő este az Operaházban mond beszédét, ezért már a kora délutáni órákban lezárják a környéket. Tüntetők azonban mégis azt tervezik, hogy odamennek, bár a rendőrség vezetői többször is nyomatékosan leszögezték: a be nem jelentett demonstrációkat feloszlatják a nemzeti ünnepen.Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében, közjogi méltóságok jelenlétében mondja el ünnepi beszédét.

Az ünnepség este nyolc órakor kezdődik: először 30 perces táncjáték eleveníti fel az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének pillanatát, október 23-a délutánjának eufóriáját Keveházi Gábor és Román Sándor koreográfiájával, majd elhangzik '56 októberének jelképes himnusza, Beethoven Egmont nyitánya is. Az Operaház környékét hétfő délután 5 órától éjjel fél tizenkettőig lezárja a rendőrség és a miniszterelnök védelmét ellátó Köztársasági Őrezred. Nem lehet majd bemenni az Andrássy útra a Bajcsy Zsilinszky út és a Nagymező utca között, és lezárják a Révay, a Lázár, a Dalszínház illetve a Hajós utca egy-egy szakaszát is. Bár korábban felröppentek a hírek, hogy kijárási tilalmat rendelnek el, a Köztársasági Őrezred parancsok-helyettese a Független Hírügynökségnek ezt korábban cáfolta. Kardos Imre azt mondta: a rendőrök mindenkit beengednek a területre, aki a környéken lakik, vagy valamelyik ottani szórakozóhelyre tart.

Azokat azonban nem engedik be, akiknél felmerül a gyanú, hogy demonstrálnának. A napokban egyébként plakátokat helyeztek el a környéken, ezeken tájékoztatnak mindenkit a hétfői változásokról. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány korábban határozottan leszögezte az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatban, hogy minden be nem jelentett demonstráció ellen fellépnek, azaz feloszlatják azt. Ennek ellenére tüntetőcsoportok e-mailben és az interneten azt terjesztették, hogy a Szabadság térre délutánra bejelentett rendezvényük után átvonulnak este hét órakor az Operaház elé. Ezt a szándékukat be is jelentették a rendőrségen, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban megtiltotta az átvonulást arra hivatkozva, hogy "a közlekedés más útvonalon nem biztosítható". Bencze József országos rendőrfőkapitány vasárnap este az ATV Pont 7 című műsorában ugyancsak megerősítette: feloszlatják a be nem jelentett tüntetéseket a nemzeti ünnepen. Hétfőn egyébként a lezárások miatt változik több BKV jármű menetrendje is a fővárosban. Délután öt óra után a 105-ös és a 15-ös autóbuszok módosított útvonalon szállítják az utasokat, a 15-ös autóbuszok a Szabadság téri demonstráció miatt az Arany János utcai megállóhelyet sem érintik. A Millenniumi Földalatti Vasút sem áll meg az Operánál délután fél 5 és este 10 óra között. Mivel a hosszú hétvégének köszönhetően a hétfő pihenőnapnak számít, a fővárosban nem kell fizetni a parkolásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Kálmán ugyanazt akarta, mint 10 évvel később az 56-osok

Hatvan éve hét év kényszermunkára ítélték a szegedi Nagy Kálmánt, aki a vád szerint társaival a… Tovább olvasom