Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Már most védekezni kell a belvíz ellen

Kedvezőtlen esetben - azaz a hó gyors olvadásakor és a belvíz-elvezető árkok nem megfelelő állapota esetén - akár meg is duplázódhat a belvízzel elöntött, korábbi 100 ezer hektár nagysága - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára.
Ezért - a szakember szerint - már most mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága a lehető legkisebb legyen az országban.

A MOSZ titkára úgy vélte: a gazdálkodóknak el kell végezniük a belvízelvezető rendszerek tisztítását. Továbbá azokon a területeken, ahol a szivattyúk már működnek a belvizes területeken, a vizet át kell emelni oda, ahonnan azokat biztonsággal el lehet vezetni.

A vastag hótakaró jelenleg nem okoz jelentősebb gondot a mezőgazdaságban, mivel annak olvadása még lassú. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, ha az olvadás gyors lenne, akkor a belvizes területek nagysága jelentős mértékben növekedhetne.

Jelezte: a hosszú távú előrejelzések ugyanakkor most még bizonytalanok, nem lehet tudni, hogy a mostani hótakaró milyen körülmények között olvad majd el.

Amennyiben az olvadás gyors lesz, úgy a sok vizet a talaj - ha még az fagyott állapotú - nem lesz képes befogadni. Akkor az esetleges belvizes területeken károsodhatnak az őszi vetésű növények, valamint a tavaszi munkák elvégzését is gátolhatják a kedvezőtlen körülmények - mondta a MOSZ titkára.

A nagy havazás előtt az országban a belvízzel borított terület nagysága elérte a 100 ezer hektárt. Ennek a területnek 50-60 százaléka volt szántó - mondta korábban az MTI-nek Tóth István.

Olvasóink írták

  • 1. Csecs 2010. február 16. 11:15
    „Talán nem kellett volna megerőszakolni a természetet. Valamire való parasztember sose vetett olyan helyre, ahol nagy eséllyel kárré mehet az Istenáldása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az éghajlatvédelemről tárgyal a Ház

Az éghajlat védelméről szóló négypárti törvényjavaslatot vitatja meg ma az Országgyűlés. Tovább olvasom