Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Már nem vonzó nálunk ingatlant venni

Folytatás az 1. oldalról.

A tényekhez tartozik, hogy a Magyarországon ingatlant vásárló külföldiek többsége nem telepedett le nálunk, a házakat nyaralónak vásárolták, s hétvégente vagy csak nyaranta utaztak, utaznak Magyarországra. Ha utaznak, mert egyre többen gondolkodnak azon, hogy eladják ingatlanjukat. ElsQsorban azok az idQsebbek, akik elégedetlenek az itthoni infrastruktúrával, egészségügyi ellátással, de van olyan példa is, amikor meghalt a tulajdonos, az utódokat pedig nem érdekli a magyarországi tulajdon.
A megyehatáron lévQ Szakony a külföldiek paradicsoma. Az 500 lelkes településen 40 külföldinek – osztráknak, németnek és svájcinak – van háza, hétnek pedig építési telke.
– Napjainkban már nem keresnek házat a faluban, sQt, néhányat eladnának – mondotta Farkas Gyula polgármester.

– Szakony Locsmánd és Bük, tehát két ismert fürdQ között fekszik, ezért volt olyan népszerq a rendszerváltás után. A helyiek befogadták Qket. Többségük azonban hétvégi vendég, ezért ezek a házak napokig, hetekig is üresek, és sajnos többet feltörtek, ez riasztó számukra. A külföldiek zöme sem állandó, sem pedig ideiglenesen bejelentett lakos nálunk, ezért 700 forint/négyzetméter építményadót fizetnek, és van idegenforgalmi adó is, amely vendégenként és naponta 200 forint.
– Ma már gyakorlatilag külföldi nem keres nálunk házat, igaz, nem is igen akad eladó – válaszolta érdeklQdésünkre Joóné Nagy Csilla, Nemeskér polgármestere. – Tíz külföldinek van ingatlanja a faluban, hárman azonban rá sem néznek az ingatlanra, pedig az állaguk egyre rosszabb. Hiába szólítjuk fel Qket, nem jelentkeznek. Ezért alakítottuk úgy ki a kommunális adót, hogy azok, akik nem laknak nálunk, évente 12 ezer forintot fizetnek, az itt élQk – a helyiekkel együtt – pedig csak ennek húsz százalékát, vagyis 2400 forintot.
HegykQn lakóházakat, üdülQket és telkeket vásároltak nagy számban külföldiek, osztrákok, németek és hollandok.
– Az üdülQk vonatkozásában nincs nagy mozgás, inkább azokat a befektetési szándékkal vásárolt telkeket szeretnék értékesíteni, amelyekre nem épültek házak – tudtuk meg Jakab Zsolt jegyzQtQl. – Tény, HegykQn megpezsdült az ingatlanpiac, ugyanis az önkormányzat határozata értelmében január elsejétQl adóval sújtják azokat, akiknek lejárt a beépítési határidejük. A summa nem kicsi, évente és négyzetméterenként 100 forint. Ez egy nagyobb telek esetében 70–80 ezer forint is lehet. Ennek hatására több ingatlanra már kiírták: eladó. A kínálat lejjebb szorította az árakat mintegy 25–30 százalékkal, ez pedig kedvez az otthont alapító fiataloknak. Az új vásárlások száma egyébként minimálisra csökkent.
SzakértQk szerint is egyre kisebb a kereslet a határhoz közeli ingatlanok iránt. A kilencvenes években elindult folyamat leállt. Legalábbis a nyugati határszélen, mert a keletin egyre több erdélyi magyar vásárol házat, telket, ugyanis Romániában uniós csatlakozásuk után magasabbak az árak, mint nálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan érinti a gépjárműadó változása?

Tovább olvasom