Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Már tárgyalnak a Központi Adatfeldolgozó sztrájkolóival

Bárdos Judit közlése szerint szerdán reggel beszélt Kondorosi Ferenccel, a minisztérium államtitkárával, aki arról tájékoztatta, hogy szerdán megkezdődhetnek a tárgyalások. Első körben vélhetően nem az államtitkárral fognak egyeztetni, hanem az általa kijelölt, döntésre feljogosított felelős vezetővel. A sztrájk tovább folytatódik - tette hozzá a főtitkár.
A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (KANYH) budapesti, Róna utcai központi géptermében hétfőn este hét órakor kezdődött a sztrájk, amivel a tervezett 50 százalékos létszámleépítés ellen tiltakozik a 16 köztisztviselő, váltott műszakban. A sztrájk ideje alatt a gépterem dolgozói ugyan leülnek a számítógépek mellé, de a beérkező adatokat nem frissítik.

A sztrájkbizottság illetve a sztrájkolók hétfő óta hiába várták annak az irányító szervnek a jelentkezését, akinek a képviselőivel tárgyalni lehetne. Elmondásuk szerint a közigazgatásban tapasztalható kaotikus állapotok miatt kedd estig nem tudták, melyik hatóság képviselőivel tárgyaljanak. Hivatkoztak az Alkotmánybíróság november 21-én kelt határozatára, amelyben - alkotmányellenesség miatt - megsemmisítik a vonatkozó kormányrendelet azon bekezdését, amely a KANYH irányítását a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez rendeli telepíteni.

Bárdos Judit elmondása szerint a munkáltató igyekszik "kívülről megoldani" az adatok feldolgozását, így egyelőre a szakszervezeti vezetnek nincs tudomása arról, hogy fennakadás lenne az okmányok kiadásában.

A központi adatfeldolgozó hivatal végzi az egész országra kiterjedően az adatszolgáltatást, a személyigazolvány, a lakcím, az útlevél, a hatósági erkölcsi bizonyítvány, a gépjárművezetői engedély és büntetőpontok nyilvántartását. Emellett a rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal, és más, a törvényben meghatározott szervek részére szolgáltat adatokat a nap 24 órájában, folyamatos munkarendben, szünet nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom