Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Már vasárnap szmogriadó lehet Budapesten

Lehet, hogy vasárnap elrendelik Budapesten a szmogriadót. A szállópor koncentrációja péntek után várhatóan szombaton is meghaladja majd a riasztási határértéket - a pontos adatok vasárnapra lesznek meg.
Ha valóban lesz szmogriadó, vasárnap csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek a fővárosban egy bizonyos körön belül. Miskolcon hétfőtől lehetnek hasonló korlátozások.

Szombatig Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Nyíregyházán, Szegeden és Dorogon mértek két egymást követő napon 75 mikrogramm/köbméternél magasabb szállópor koncentrációt, ez pedig meghaladja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket. Szegeden már január 6-án, Miskolcon pedig 8-án felhívták az emberek figyelmét: lehetőleg ne legyenek hosszú ideig az utcán, és ne használják az autóikat, hogy a szennyezettség ne növekedjen.

Budapesten tehát most az úgynevezett tájékoztatási fokozat van érvényben. A Főpolgármesteri Hivatal kéri az embereket, hogy ne üljenek autóba, ha lehet, és használják inkább a tömegközlekedést. Emellett a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés.

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a szállópor koncentrációja legalább két mérőállomáson egymást követő két napon meghaladja a 100 mikrogramm per köbmétert. A Főpolgármesteri hivatal felkészült arra, hogy ha kell, már vasárnap elrendelje a szmogriadót - hangzott el szombat este az RTL Híradóban.

Ha vasárnap, azaz január 11-én elrendelik a szmogriadót, akkor azon a napon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten egy meghatározott körön belül. Mivel ez lesz itthon az első szmogriadó, a rendőrök még csak ellenőriznek majd, és felszólítják a páros rendszámú autók vezetőit, hogy tegyék le a járművüket.

A légszennyezettség növekedését az időjárás mellett az is okozza, hogy gáz helyett most több alternatív tüzelőanyagot használnak itthon a gázkrízis miatt - mondta a Független Hírügynökségnek Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 2 napban a magasban továbbra is melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, míg a medencét hideg levegő tölti ki. Emiatt, és mert nem várható szél, a felszín közelében várhatóan tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja.

A levegő minőségének romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti: légzőszervi tünetek jelentkezhetnek náluk, illetve súlyosbodhatnak a panaszaik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyes karambol a 65-ös főúton

Négy autó ütközött össze a 65-ös főút siófoki elágazásánál szombaton késő délután. Egy 56 éves… Tovább olvasom