Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Március 15-éig lezárva marad a Kossuth tér

A Nemzetbiztonsági Kabinet indokoltnak tartja, hogy a Kossuth teret érintő biztonsági intézkedések legalább március 15-éig fennmaradjanak – mondta Szilvásy György kancelláriaminiszter, aki közölte: kezdeményezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását.
A miniszter elmondta, hiteles információk vannak arról, hogy szélsőséges csoportok meg akarják osztani a rendőrség erejét, összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő", akcióiknak pedig a fő célja a Kossuth tér megszerzése.

Szilvásy György hangsúlyozta: október 23. után nőtt az Országház épületének veszélyeztetettsége és a biztonsági kockázat a Kossuth téren. Hozzátette: megszaporodtak az épület elleni fenyegetések, szélsőséges csoportok olyan tervet is készítettek, hogy megpróbálnak bejutni a Parlament épületébe. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy egyes politikusok rendszeresen kapnak fenyegetéseket, magán- és hivatalos programjaikat megpróbálják megzavarni.

Szilvásy György kitért arra, hogy e csoportok akcióinak "gyújtópontja" a Kossuth tér. Mint mondta, a csoportok február 2-a után néhány nap alatt megerősödtek, akcióik előkészítésébe futballhuligánokat és szkinhedeket is bevonnak, és "a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakkal szerelik fel magukat".

A miniszter tájékoztatásában úgy fogalmazott: a Kossuth téri kordon nem öncél. Ide kapcsolódva megjegyezte: a szükséges intézkedésekről nem tájékoztatták a nyilvánosságot, amiről elismerte, hogy hiányosság volt. Arra a kérdésre, hogy miért nem számolja fel a rendőrség a szélsőséges csoportokat, Szilvásy György úgy válaszolt: a hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy reagált: régóta jól ismert szocialista szokás, hogy olyan állítólagos szélsőséges csoportok veszélyével fenyegetnek, amelyekről később kiderül, hogy semmilyen alapjuk nem volt. A politikus szerint ugyanakkor, ha a kormánynak bármilyen szélsőséges szervezkedésről vannak információi, akkor fel kell lépnie ellenük, és meg kell akadályoznia ezeket.

Úgy vélte: a kormány álláspontja a "vasfüggönyről" furcsa fejlődéstörténeten ment keresztül, először nem lehetett tudni a kordon okát, aztán egy Gergényi-féle intézkedésre hivatkoztak, most pedig szélsőséges csoportok veszélyével fenyegetnek.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Fidesz álláspontja továbbra is az, hogy a Kossuth tér lezárása törvény- és alkotmánysértő, azért arra szólítják fel a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjenek.A politikus szánalmasnak és a szégyenteljesnek nevezte, hogy a kormány kordonok és azonosító szám nélküli, bukósisakos rendőrök mögé bújik.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz tervezi-e a kordon újbóli lebontását, Szijjártó Péter azt mondta: ha eljön az ideje, lépni és cselekedni fogunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli a Gönczöl-bizottság jelentése?

Tovább olvasom