Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Március 15: eddig 572 rendezvényt jelentettek be

Péntekig 572 rendezvényről érkezett bejelentés a rendőrséghez március 15-ére. Ezek közül Budapesten 125 lesz. A rendőrség négy eseményt tiltott meg, a tiltó határozatokat a bíróság jóváhagyta, a többi rendezvényt a rendőrség tudomásul vette.

Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója a kiemelt kockázatú eseményekről számot nem mondott, újságírói kérdésre annyit közölt, hogy jóval kevesebb ilyen van, mint az elmúlt években. A rendezvények helyszíneinek környékén jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani, a rendőri biztosításokat a rendőrség Teve utcai központjában létrehozott operatív törzs irányítja majd.

Samu István elmondta, hogy valamennyi esetben kockázatelemzést végeztek: minden rendezvényen lesz rendőr, de a rendőri erő alkalmazkodni fog a rendezvény kockázati szintjéhez, lehet egy járőrpár vagy egy egész század. A rendőröket csaknem 10 ezer polgárőr segíti majd. A BRFK állományát megerősítik, a vidéki, megyei kapitányságokról és a készenléti rendőrségtől is vezényelnek át egységeket. Hozzátette, hogy nincs konkrét információ arról, hogy a rendezvényeket meg fogják zavarni, de vannak olyan csoportok és emberek, akik keresik a lehetőséget erre. Március 14-én nulla órától 16-án reggel 8 óráig fokozott ellenőrzést rendeltek el. A héten átadták az új válságkezelő központot, melyben együtt dolgozik a BRFK, az ORFK valamint a készenléti rendőrség irányító törzse. A központból nyomonkövethetők a rendezvények, a járőrök, a rendőrautók, ide futnak majd be közterületi és a rendőrök által telepített kamerák felvételei is. Új ebben a központban, hogy a rendőrségi helikopterről is valós időben küldik a képeket a rendőrség székházába. A rendőrök - mind a vezetők, mind a beosztottak - a megváltozott jogszabályok miatt idén külön jogi felkészítést kaptak.

Bozsó Zoltán, a BRFK rendészeti igazgatója elmondta, hogy a legrissebb információi szerint a fővárosban 125 bejelentés érkezett, négy vonulásos rendezvényt azonban megtiltottak. A rendőrség döntését a bíróság is jóváhagyta. Az összes többi esetben tudomásul vették a rendezvényeket, a BRFK a kockázatnak megfelelő létszámú erővel fogja biztosítani. Forgalomkorlátozásokra, területzárásokra és terelésekre kell számítani. Ezek a területek elsősorban az állam és a főpolgármesteri hivatal által bejelentett rendezvények helyszínei, illetve azok vonzáskörzetei.

Korlátozások már péntektől

Kilenc kiemelt területen kell komolyabb forgalomkorlátozásra számítani a március 15-éhez kapcsolódó rendezvények miatt Budapesten. A helyszínek közül többnek a környékén már pénteken tilos parkolni, a rendezvények idején ezeket a területeket le is zárják. A zárások az V., VI., VIII., IX., XIV., kerületek bizonyos részeit és a Budai várat érintik. Vasárnap reggel nyolc órától a rendőrség információs vonalat működtet, ahol a lezárásokról lehet érdeklődni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint már pénteken is tilos parkolni az V. kerületi Vajkay utcában, szombaton estétől pedig a Kossuth téren és a környező utcák nagy részén. A teret és a környékbeli utcákat vasárnap reggel 7 órától le is zárják.

A VIII. kerületben a Magyar Nemzeti Múzeum környékén nem lehet autóval megállni szombaton este 20 órától, a tilalom a múzeumhoz közeli, V. kerületi részeket is érinti. A Múzeum környékét vasárnap reggel 8 órától le is zárják, a Múzeum körút az Astoriától egészen a Kálvin térig zárva lesz.

Kiabálni sem szabad a rendezvényeken

Már nem csak a tojásdobálás, de az úgynevezett zavaró hangkeltés, és a kiabálás is szabálysértésnek minősül a rendezvényeken, a Büntető Törvénykönyv (BTK) idei módosításának, kiegészítésének köszönhetően.

A IX. kerületben a Művészetek Palotája környékén vasárnap reggel hat órától él a parkolási tilalom, a környező utcákat vasárnap délelőtt 11 órától zárják le.

Az V. kerületben a Roosevelt téren és környékén már péntek estétől tilos parkolni, vasárnap nulla órától pedig a teret részben, a Lánchidat teljesen lezárják. A Roosevelt téren hagynak egy sávot a közlekedőknek, a tér déli és keleti oldalán.

Szintén az V. kerületben, szombaton reggel 6 órától már tilos lesz parkolni a Petőfi tér és a Március 15-e tér környékén, beleértve az Erzsébet híd alatti parkolót is. A környéket vasárnap délután négy órától le is zárják. Vasárnapra az Apáczai Csere János utcát kétirányúsítják.

Szombaton estétől tilos lesz megállni a XIV. kerületben a Hősök tere környékén. A területet - beleértve az Andrássy út és a Dózsa György út egy-egy szakaszát - vasárnap déltől zárják le.

A VI. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky úton a Király utca és az Andrássy út között, a Madách téren illetve az Andrássy út mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dalszínház utca között szombaton este 20 órától tilos a parkolás. Vasárnap déltől lezárják a Károly körutat az Astoria és a Király utca között illetve a Bajcsy Zsilinszky utat a Király utca és az Andrássy út között.

Szombat estétől tilos parkolni a Szent István Bazilika környékén a Szent István téren és több környező utcába. A környékbeli utcákat - beleértve az Andrássy utat is az Oktogonig, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utat a Nyugati tértől egészen az Andrássy útig - vasárnap délután 17 órától lezárják.

A kilencedik kiemelt terület a Budai Vár és környéke. A Dísz téren, a Szentháromság téren, a Tárnok utcában és a Színház utcában már szombaton reggel 8 órától tilos megállni. A területet és néhány más környékbeli utcát vasárnap reggel nyolc órától zárják le.

A rendőrség az ünnephez kapcsolódó forgalmi változások miatt információs telefonszámokat működtet vasárnap reggel 8 óra és este 22 óra között. A nem ingyenesen hívható számok: 06-30-500-4423 és 06-30-311-3946.

Olvasóink írták

 • 14. flexsnake 2009. március 14. 18:54
  „11. elítéltekkel nem tárgyalok, már mondtam.”
 • 13. Power 2009. március 14. 16:24
  „http://www.youtube.com/watch?v=PSKVmugSepA

  http://www.youtube.com/watch?v=VQ7c45gs0kA”
 • 12. Power 2009. március 14. 15:03
  „"Kiabálni sem szabad a rendezvényeken
  Már nem csak a tojásdobálás, de az úgynevezett zavaró hangkeltés, és a kiabálás is szabálysértésnek minősül a rendezvényeken, a Büntető Törvénykönyv (BTK) idei módosításának, kiegészítésének köszönhetően."

  Ilyen silány törvényeket még a szocializmus alatt sem hoztak. Rántottát kell csinálni, nincs mese.”
 • 11. Mathiasking 2009. március 14. 11:49
  „8. hozzászólás flexsnake 2009.03.13. 17:56

  Hétfőn reggel a rendőrségen elkezdhetitek a kiértékelést a videofelvételek és a besúgóhálózaton keresztül tett jelentésekkel. Petőfi neve pedig elfog hangzani, de nem ezen lesz sajnos a hangsúly, mert párhuzamot fognak vonni az akkori helyzet és a mostani kormány között és szintén változásokat akarnak. Ne feledd, hogy Táncsicsot is a fegyvertelen tömeg szabadította ki, mint ´56-ban a politikai rabokat is. Sajnos nagyon sok köztörvényes is volt a kiszabadultak között.

  Más: Kérdésemre a választ meg fogom kapni? Még egy: R.J. bv.ftörm. sérült csak meg súlyosan a tűznél, de Ő később ebből kifolyólag nyugállományba vonult és röviddel azután meghalt. Édesapád hol volt? Súlyosan megégett? Nem hiszem!”
 • 10. smalltown 2009. március 14. 00:22
  „re2
  Ilyen amúgy sincs SEHOL a világon,hogy egy ország rendőrsége,a SAJÁT adófizető népét veri minden eszközzel!!!

  Ne haragudj, de te tokhulye vagy! A vilagon MINDENUTT szetverik azokat akik a tobbiek epseget veszelyeztetik! Csak kicsit gyorsabban, mint ahogy nalunk tettek a rendorok. Tudod, nem az anarchia a demokracia! Kicsit nezz korul a vilagban!”
 • 9. smalltown 2009. március 14. 00:16
  „egyetertek flexsnakkel,- megy a sok melymagyarkodas, turulozas, zaszlolobogtatas, de mar egy unnepunk sincs, ami valoban unnep lenne, s nem onjelolt nemzetfelszabadito kispocs Rambo wannabe-k orjongese! Szerintem is verjetek szet mindent, dobaljatok a tojast meg a molotovokat, hi benneteket a haza. Elen a kiralyotokkal.”
 • 8. flexsnake 2009. március 13. 17:56
  „Ha nem ott élnék akkor 2006ban az egész 10 percig tartott volna, az első sortűzig és most egymás csontjairól rágcsálnák a hús északon :D Majd ha lesz kötelezettség akkor kiosztható jog is, de magyar nem érett a demokráciára. Nem tudja feldolgozni ezt a traumát. Az 572 rendezvény közül mennyin fog elhangzani Petőfi neve?
  Ha lesz olyan. Még ünnepelni sem tudtok. Jártatjátok a szátok hogy ehhez meg ahhoz van jogom, ilyen meg olyan magyar vagyok de még az ünnepet sem hagyjátok hogy megünnepeljék az emberek.”
 • 7. Nostradamus 2009. március 13. 17:36
  „Jó neked, Flex, hogy te demokráciában élsz...”
 • 6. irdatlanbácsi 2009. március 13. 17:36
  „Dehogy demokratikus! Csak névleg. Ez egy posztkommunista kapitalisták seggnyalója állam! Sajnos!!! De 1x ennek is vége lesz, és talán lesz MAGYARORSZÁG!”
 • 5. flexsnake 2009. március 13. 17:24
  „2. hozzászólás Kraftwerk 2009.03.13. 13:30
  Minden országban ahol csőcselék veri szét az utcákat ott azonnal oszlatnak.
  A polgárőröknek polgári jogkörük van, így intézkedési jogosultságuk is polgári. igazoltatni nem fog, de ha megkér hogy vonulj arrébb és nem teszed akkor összegyűr mint a papírkutyát. Ha nem tetszik akkor meg a legközelebbi rendőr basz olyat a fejedre hogy édesanyádig repülsz.
  M?inden normális helyen már lőparancsot adtak volna ki, az a nagy mákotok hogy ez egy demokratikus állam.”
 • 4. Logaritmus 2009. március 13. 16:18
  „Agyar Annai miről fok szónokolni? Mi lesz a beszéd címe? Mondjuk az, hogy "Nő létünkre hogyan kiabáljunk a munkatársainkkal munkaidőben mint valami műveletlen állat? " El fogok menni, meghallgatom.

  "...eddig 572 rendezvényt jelentettek be". Elmondom, mi a közös mindegyikben: egyáltalán nem 1848-1849-ről fog szólni egyik sem, hanem aktualitások egyéni ízlés szerinti interpretálásról, politizálásról. Jól le.zarják a forradalom szereplőit, már megint, pont mint október 23-án szokták.”
 • 3. fazer 2009. március 13. 13:41
  „#1 savos
  Bár én is azt hiszem, elvárható lenne a dmo-tól, hogy a címlapon legyen vmi programismertető, de azért megtalálható:
  http://www.delmagyar.hu/rendezvenyek/

  A hivatalosak:
  Szeged, Klauzál tér 2009 március 15., egész nap
  9.00 Történelmi emlékhelyek koszorúzása (Petőfi szobor, Batthyány szobor, 48-as emlékmű)
  10.45 Országzászló ünnepélyes felvonása
  11.00 Díszünnepség a Kluzál téren

  Szeged, Móra Ferenc Múzeum 2009. március 15., 15.00
  Köszöntőt mond: Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédet mond: Dr. Gál Kinga Európa Parlamenti képviselő. Közreműködik: Sasvári Sándor színművész, Sövény Tibor előadóművész és a Pavane Tánccsoport.”
 • 2. Kraftwerk 2009. március 13. 13:30
  „Ez a Samu ez is elmebeteg f@sz a többi rohadékkal eggyütt:
  Számoljunk csak egy kicsit:
  Magyarország(állítólagos)rendőri állományának száma a legutolsó infó szerint:9000 fő
  Ha ehhez hozzáadjuk az alkoholistákból álló(cikk szerinti)kb.10000 polgárőrt,akkor is a végeredmény:kb:19000fő
  Ebből vonjuk ki a részeg,munkájukra alkalmatlan polgárőröket,akiknek amúgy sincs SEMMILYEN jogkörük intézkedni(a népverésről meg nem is beszélve),akkor a 10000 főböl marad kb.8500 emberke!!!
  Na most!A magyar nép a véleményét nem 19000,meg nem 30000 fővel fogja az utcára kivinni,hanem legalább 50-60000 fővel!!!(sejtésem szerint)
  Vagy majd toboroznak,fizetett népverő fegyenceket????
  Ilyen amúgy sincs SEHOL a világon,hogy egy ország rendőrsége,a SAJÁT adófizető népét veri minden eszközzel!!!”
 • 1. savos 2009. március 13. 12:48
  „Ez mind nagyon szép. A szegedi programokról - szokásához híven - majd utólag fog beszámolni a "város újságja"?
  Amilyen a polgármester, olyan a sajtó is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raffael Sándor vasi börtönben

A Vas Népe információi szerint a szombathelyi börtönben őrzik a előzetes letartóztatásban lévő… Tovább olvasom