Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Márciusban kiállítják a szombathelyi kecskemúmiát

Március 18-tól lesz látható a nagyközönség számára is Szombathelyen a Schmidt Múzeumból nemrég előkerült egyiptomi törpekecske-múmia - mondta el a hétfőn Keppel Csilla, a múzeum igazgatója.
A Magyarországon egyedülálló lelet 2300 éves, egy szombathelyi gyűjtő vásárolta a múlt század első felében.

Dr. Schmidt Lajos, szombathelyi orvos a 20-ik században évtizedeken át gyűjtötte a legkülönbözőbb tárgyakat elsősorban Szombathelyen és környékén. Rendkívül gazdag gyűjteményéből 1971-ben múzeumot alakítottak ki. A múmiát feltehetően a múlt század első felében Érsekújváron vásárolta Dr. Schmidt Lajos. Hasonló "ereklyéket" abban az időben piacokon árultak turistáknak Egyiptomban, valószínűleg így került az akkori Csehszlovákia területére. A múzeum 1971-es berendezésekor a múmiát nem állították ki. A lelet a raktár többszöri költözködése során a '90-es években elkallódott - mesélte a Független Hírügynökség tudósítójának a múzeum igazgatója, Keppel Csilla, aki egyben a gyűjtő Dr. Schmidt Lajos unokája is. A kiállítást most újrarendezik, és a munkák során néhány hete megtalálták a múmiát. A gyűjtő még azt gondolta, hogy ez egy teve múmiája, a januárban, a szombathelyi Markusovszky Kórházban elvégzett CT vizsgálat után azonban a szakértő megállapította, hogy ez egy törpekecske.

Az időszámítás előtti harmadik században az egyiptomiak tömegével készítettek kisállat múmiákat, ezért gondolják a szakértők, hogy ez a lelet is abból a korból való. A múmiát a jövőben egyiptológus szakértő is megvizsgálja. Jelenleg úgy tudni, hogy ez az egyetlen ilyen múmia Magyarországon. A Schmidt Múzeumban március 18-tól lesz látható a különleges lelet.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. február 02. 18:56
    „Már megörültem hogy Szombathelyen múmiát találtak, még ha egy kecskéét is, de csak egy ügyesen szerkesztett címnek dőltem be. Mégse mi tanítottuk Egyiptomot a múmia gyártásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fegyveres rablások Budapesten és Nyíregyházán

Újabb fegyveres rablás történt Budapesten. A főváros XIV. kerületében a Bosnyák téren egy lottózót… Tovább olvasom