Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Markó a Székelyföldön bevezetné a magyar hivatalos nyelvet

A román mellett be kellene vezetni a hivatalos magyar nyelvhasználatot a Székelyföldön - mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Markó szerint most, hogy Románia az Európai Unió tagja lesz, másfajta társadalmat kell felépíteni.
Azért van rá szüksége, hogy a helyi közösségek döntéshozatali hatáskörük növelésével erősek, versenyképesek lehessenek, gyarapodhassanak - mondta Markó Béla, aki szerint most, hogy Románia az Európai Unió tagja lesz, másfajta társadalmat kell felépíteni, és ezt a román politikusoknak is meg kell érteniük.

Alkotmányt és törvényeket kell módosítani az integráció során, de addig is ki lehet, és ki kell használni a decentralizáció adta lehetőségeket, s ezt nemcsak a Székelyföldnek, de Románia más térségeinek is ajánlotta az RMDSZ elnöke. Ami a magyarok által is lakott régiókat illeti, Markó Béla közölte: a jövőben a Székelyföldön kívül másutt is, kisebb közösségek esetében is a román mellett be kellene vezetni a hivatalos magyar nyelvhasználatot.

A magyar szervezet vezetője úgy érzékelte egyébként, hogy a múlt heti Csíkszeredában lezajlott székelyföldi autonómia konferenciát ért heves román politikai össztűz ellenére a román sajtó már sokkal árnyaltabban látja az autonómia ügyét.

A civil társadalom részéről pedig elhangzott pozitív vélemény is. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt a magyar helységnévtáblák, a bírósági nyelvhasználat vagy az oktatási törvény módosítása ügyében is nacionalista politikai támadások érték az RMDSZ-t, mégis megvalósultak természetes célkitűzései. Az RMDSZ elnöke kormányfő-helyettesi minőségében is arra figyelmeztette koalíciós partnereit, hogy a kulturális autonómiát magában foglaló kisebbségi törvénytervezet elfogadását sürgeti az Európai Bizottság országjelentése.

A Szövetség a Székelyföldért önkormányzati társulás létrehozását célzó csíkszeredai dokumentumot nyilatkozatban üdvözölte az RMDSZ belső parlamentje. Az ülésen elhangzott, hogy az autonómiaformák érvényesülése Románia érdeke is, hiszen nemcsak a Székelyföldön, de bármelyik más romániai régióban is csak úgy alakulhatnak versenyképes, gazdaságilag erős, gyarapodni tudó közösségek, ha az őket érintő ügyekben maguk dönthetnek.

Markó Béla bírálta a román pártokat, amelyek a nemzeti kisebbségek helyzetét rózsaszínben akarják feltüntetni. Az RMDSZ belső parlamentje egy másik nyilatkozatban megelégedéssel veszi tudomásul az Európai Bizottság országjelentését, amely Románia január elsejei csatlakozását javasolja.

Ehhez a sikerhez nagymértékben hozzájárult az RMDSZ bel- és külpolitikai tevékenysége, reformtörekvései, például az ingatlan visszaszolgáltatást, a közigazgatási decentralizációt vagy az igazságügyi reformot illetően - áll a dokumentumban. Az RMDSZ értekezletén többen hangoztatták, hogy egyes romániai erők, személyek gyanúba akarnak keverni magyar képviselőket. Azt híresztelik róluk, hogy együttműködtek az egykori politikai rendőrséggel, a Securitatéval. Az átvilágító bizottság pedig hiába találja tisztának múltjukat, a gyanú a közvéleményben nyomot hagy.

Ezért az RMDSZ belső parlamentje állásfoglalásban erősítette meg, hogy átláthatóbb, igazságosabb és hatékonyabb átvilágítási törvényt akar. A magyar szervezet újból hangsúlyozza, hogy a román politikai életből vissza kell lépnie minden közszereplőnek, aki valaha együttműködött a Securitatéval.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a hétvégi kampánycsenddel?

Tovább olvasom