Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Martonyi János Kijevben tárgyalt

A kárpátaljai magyarság helyzetéről is tárgyalt többek között hétfőn Kijevben a külügyminiszter.
Az ukrán-magyar kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, Ukrajna európai integrációjának a támogatásáról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről is tárgyalt hétfőn Kijevben Martonyi János külügyminiszter, aki az Ukrajna és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából tett egynapos hivatalos látogatást az ukrán fővárosban.

Az ukrán állami és külügyi vezetőkkel folytatott megbeszéléseiről Martonyi János az MTI-nek telefonon elmondta, hogy ukrán kollégájával, Kosztyantin Griscsenko külügyminiszterrel áttekintették a kétoldalú kapcsolatok és az Európai Unió keretében folytatott együttműködés kérdéseit, valamint az ukrajnai magyar kisebbség helyzetét. Hozzátette: a két ország külügyminisztériuma megállapodást írt alá a 2012–2013. évi külügyi konzultációs tervről és egyetértési memorandumot fogadtak el az Ukrajna és az EU közötti vízumliberalizáció elősegítéséről. Hangsúlyozta: jól fejlődnek az ukrán-magyar kapcsolatok, amit a magas szintű látogatások számának a növekedése is jelez, a jövő év elején például Kövér László házelnök látogat Ukrajnába. A külügyi tárca vezetője ígéretesnek nevezte a magyar-ukrán kereskedelmi kapcsolatok fejlődésének ütemét, megjegyezve, hogy „a számokból úgy tűnik, a két ország közötti kereskedelem kilábalóban van a válságból". Közölte: biztosította ukrán tárgyalópartnereit, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

A külügyminiszter tárgyalt Volodimir Litvinnel, az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnökével, akitől azt kérte, hogy a 2012-es ukrán parlamenti választásokra Kárpátalján alakítsanak ki olyan egyéni választási körzetet, amelyen belül magyar jelöltek is eséllyel indulhatnak a parlamenti mandátum megszerzéséért. Ennek kapcsán Martonyi elmondta, hogy összességében jónak tartja a vegyes rendszerű új ukrán választójogi törvényt, amennyiben az lehetőséget nyújt a kárpátaljai magyarság számára a parlamenti képviselet visszaszerzéséhez. „Volodimir Litvin házelnök ígéretet tett a magyaroknak kedvező választási körzet létrehozására" – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt a kérdést Griscsenko külügyminiszternek is felvetette.

Martonyi hangsúlyozta: „ukrán partnereinknek jeleztem azt az igényünket, hogy lehetőleg törvényben kellene szabályozni a felsőfokú tanintézetekbe történő magyar nyelvű felvételi vizsgázás kérdését, hogy erről ne évente kelljen gondoskodni". Mint mondta, erre a felvetésére is fogadókészséget tapasztalt vendéglátói részéről. Jelezte: ez és a kárpátaljai magyarságot érintő más kérdések is napirendre kerülnek a magyar-ukrán kormányközi kisebbségi vegyes bizottság jövő hétfőn kezdődő ülésén, beleértve az ungvári Hungarológiai Intézet fenntartásának ügyét és a beregszászi levéltár helyzetének rendezését. "Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához is közelebb vinne az általunk szorgalmazott oktatási és kulturális együttműködési megállapodás aláírása Ukrajnával" – mutatott rá.

A Viktor Janukovics elnökkel folytatott tárgyalásait illetően a magyar külügyminiszter elmondta: az ukrán államfő arról biztosította őt, hogy országa továbbra is eltökélt az európai integrációt illetően, ugyanakkor jelezte, hogy ennek kapcsán Kijev bizonyos nehézségekkel találja magát szembe, elsősorban a Julija Timosenko volt miniszterelnököt érintő igazságszolgáltatási ügy kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakonczay Gábor: kenuval az óceánon

Várhatóan vasárnap indul útnak Rakonczay Gábor, aki a világon elsőként és egyedül kíván átkelni… Tovább olvasom