Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Más irányú lenne az MSZP-s büntetőpolitika

Az MSZP nem ért egyet a kormányzati büntetőpolitika irányával.
Nem ért egyet a kormány büntetőpolitikájának irányával, ezért nemmel szavaz az MSZP hétfőn a parlamentben az új büntető törvénykönyvre (Btk.).
Bárándy Gergely országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: bár több új rendelkezését is jónak tartják, nemmel fognak voksolni az új büntetőkódexre. Indoklásul kifejtette, a szocialisták olyan kettős nyomvonalú büntetőpolitikát szorgalmaznak, amely a súlyos bűncselekményekkel és a visszaesőkkel szemben szigorúan lép fel, a kisebb bűntetteket először elkövetőkkel szemben viszont alternatív, nevelő hatású szankciókat alkalmaz.

Véleménye szerint a büntetési statisztikák is igazolják ennek helyességét, az elmúlt két évben, a szigorúbb kormányzati büntetőpolitika idején ugyanis nőtt a regisztrált bűncselekmények, köztük az emberölések száma.

Az új Btk. legsúlyosabb hiányosságának Bárándy Gergely azt nevezte, hogy nem húz választóvonalat a személy elleni erőszakos bűncselekmények és más bűntettek közé. Példaként hozta, hogy amíg egy erőszakos bűncselekmény miatt harmadjára elítélt bankrablót a három csapás miatt kötelező életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni, egy három embert meggyilkoló elkövetőt nem. Hasonlóképpen, kábítószerrel visszaélésért is kiszabható súlyosabb szankció, mint emberölésért - kifogásolta.

Kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP, ha kormányra kerül, az új - 2013. július 1-jétől hatályos - büntető törvénykönyv több mint kilencven százalékát változatlanul hagyja, mivel az nagyjából ilyen arányban megegyezik az eddigi kódexszel. Megszüntetnék viszont az értelmetlen szigorításokat és a bírók mérlegelési szabadságát korlátozó rendelkezéseket - jelezte.

Módosító javaslataikról elmondta, a kormány mindössze hármat támogatott közülük: hogy a jogos védelemnél ne írják elő az arányosság követelményét, hogy ne csak egy-egy településről, hanem valamely városrészből is kitilthassanak bűnelkövetőket, valamint az állatkínzás büntetésének szigorítását.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. június 25. 19:59
    „Na igen birka Gergő szerint a kisebb sorozat-betörőket alternatív ejnye-bejnye büntiben kellene részesíteni, mert gondnak a szavazótáborra is !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul a kisajátítási törvény

A kisajátítási eljárások gyorsítása és egyszerűsítése érdekében módosítanák a kisajátítási törvényt. Tovább olvasom