Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Más van az ásványvizes palackokban

A közelmúltban vizsgált 54 ásványvízből 25 terméken rossz a jelölés, például más az összetétele.

Az ásványvizek elnevezésére, jelölésére szigorú szabályok vonatkoznak. Egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely valamennyire jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként, bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határérték megléte esetén használhatók. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint a megvizsgált 54-ből 25 terméken rossz a jelölés. Az Apenta, a Danone, a Tesco, a Mizse, a Primavera, a San Benedetto és a Szentkirályi a szőnyeg szélén. 
  
A vizsgálat során a hatóság munkatársai elsősorban arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetőleg alkalmaznak-e olyan jelölést, amelyek a vonatkozó rendeletek alapján nem megengedettek. A végeredmény szerint a vizsgált 54 termékből 25 esetben nem volt megfelelő a jelölés.

A szabályozás értelmében tilos jelölésként, illetve a reklámokban olyasféle megnevezések, védjegyek, kereskedelmi nevek, márkanevek, illusztrációk, illetve egyéb emblémák vagy más jelölések használata, amelyek a természetes ásványvíz esetében olyan jellegzetes tulajdonságot sugallnak, amellyel a víz nem rendelkezik, különös tekintettel a víz eredetére, a kitermelési engedély megadásának a dátumára, az elemzések eredményére, vagy bármely más hasonló, az eredetiséget garantáló utalásokra.

Szintén a rendelet határozza meg azt, hogy speciális jelzők (pl. csekély ásványianyag-tartalmú, ásványi anyagban gazdag, stb.) milyen feltételek mellett közölhetők. Az előírások szerint tehát az 500-1500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmazó természetes ásványvizek nem jelölhetők semmilyen különleges tulajdonsággal .

A vizsgálat megállapította, hogy három termék esetében az „alacsony ásványi anyag tartalommal" jelölés nem volt megfelelő, figyelemmel arra, hogy a vizek összes oldott ásványi anyag tartalma 515 mg/liter volt. Ezek a termékek a következők: a Mizse természetes ásványvíz szén-dioxiddal dúsított, szén-dioxiddal enyhén dúsított és szénsavmentes változata.

Szintén jelölési hibát állapított meg a hatóság a következő esetekben:
– A Magyarvíz Kft. „Primavera természetes ásványvíz" jelölésében nem megfelelő a „Kiegyensúlyozott, alacsony ásványi anyag" (a mért érték 555 mg/lit, míg a jelölésnek megfelelő határérték 500 mg/liter);
– A „Szentkirályi természetes ásványvíz" szénsavval dúsított és szénsavmentes termékek jelölésében nem felel meg a vonatkozó értékek alapján a „mérsékelt ásványi anyag tartalmú kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű" jelölés (összes oldott ásványi anyag tartalom: 520 mg/liter, kalcium: 63 mg/liter, magnézium: 21 mg/liter, hidrogén-karbonát: 400 mg/liter; egyetlen jelölt érték sem tesz eleget a vonatkozó rendelet határértékeinek);
– „Pannonius Aquarius természetes ásványvíz" szénsavmentes termékben a „kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos" jelölést tüntették fel, ahol a határértékeknek ez a jelző szintén nem felel meg.

Jelölési hibákat találtak még a következő termékeknél:

– A „Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvíz" szén-dioxiddal telített;
– a „Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvíz" enyhe;
– a „Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvíz" szén-dioxidmentes;
– a „Vöslauer természetes ásványvíz" mindkét kiszerelési formájában kifogásolt az összetételre vonatkozó utalás: „Különleges ásványi anyag összetételének köszönhetően kitűnően oltja a szomjat";
– a „Jodicum, biológiailag aktív jóddal a gondoskodó ásványvíz" elnevezésű termék nem nevezhető ásványvíznek, mert a vonatkozó rendelet szerint ásványvízhez csak szén-dioxid hozzáadása engedélyezett, ezzel szemben a termék hozzáadott aktív jódot is tartalmaz (a korábban kiadott engedélyezési okirat is — helyesen — a „jódozott ivóvíz" megnevezését írta elő);
– a „San Benedetto" megnevezése „eredeti alpesi víz", amely termék-kategóriát a vonatkozó rendelet nem nevesíti, ezért nem is használható;
– a „Danone Vitalinea" természetes víz jelölése nem megfelelő, mivel azt a kategóriát a rendelet szintén nem nevesíti;
– „Borsec értékes ásványi anyag tartalmú természetes ásványvíz" megjelölése is hibás.

A jogszabály előírja, hogy az 1,5 mg/liter értéket meghaladó fluorid-koncentrációjú természetes ásványvizeknél jelölésként az „1,5 mg/liter értéknél több fluoridot tartalmaz, csecsemők és 7 évesnél fiatalabb gyermekek általi rendszeres fogyasztásra nem alkalmas" feliratnak kell szerepelnie. Az előírásnak két termék nem felelt meg:
- a „Margitszigeti Kristályvíz" (fluorid-tartalom: 2,7 mg/liter);
- az „Apenta" szénsavas és szénsavmentes termékei (fluorid-tartalom: 2,2 mg/liter).

A fogyasztóvédők kisebb jelölési hibákat (például az előírtnál kisebb betűnagyság) találtak még a félliteres Vera szénsavval dúsított és szénsavmentes forrásvíznél, az Apenta szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíznél", a másfél literes Vöslauer szénsavas természetes ásványvíznél ás a Jana természetes ásványvíznél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jack és Rose balladája

Jack és Rose azonban nagy egyetértésben élik mindennapjaikat. Idilli életük azonban teljesen… Tovább olvasom