Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Másfél év felfüggesztett az FVM volt államtitkárának

Hivatali visszaélés miatt ítélte el Benedek Fülöpöt a Heves Megyei Bíróság.
Nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét hivatali visszaélés miatt kedden. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.

Benedek Fülöp az utolsó szó jogán azt mondta: az volt a célja, hogy minél több használaton kívül álló honvédségi ingatlan kerüljön értékesítésre, ezzel is biztosítva a földért életjáradék program forrásait. Egyben tagadta, hogy a személyes közbenjárása nyomásgyakorlás lett volna, hiszen a vezetők közötti közvetlen kontaktus elengedhetetlen az ügyek megoldásához. Szerinte semmilyen, az általános ügymenettől eltérő eljárás nem történt. Hozzátette: fogalma sem volt arról, hogy a székesfehérvári vállalkozó golfpályát akar építeni a területen.
Az ügy másodrendű vádlottját, a minisztériumi titkárságvezetőt szintén bűnösnek mondta ki a bíróság, ő egy év két hónap ugyancsak három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mellékbüntetésként pedig másfél millió forint pénzbírsággal sújtották. A per harmadrendű vádlottját, a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette az ellene bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélés vádja alól.

Az ítélet nem jogerős, az ellen az ügyész súlyosbításért, illetve a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetője esetén bűnösség megállapításáért fellebbezett. A védelem az első- és másodrendű vádlottak vonatkozásában felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, a harmadrendű vádlott tudomásul vette a döntést.

Az ügy előzménye egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása miatt indult el. A törvénysértő határozatot 2006 decemberében hozta a székesfehérvári földhivatal, a vádhatóság szerint az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására.
A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség tavaly novemberben nyújtotta be vádiratát a volt szakállamtitkár és két társa ügyében. A bíróság a vádhatóság álláspontjával egyezően állapította meg, hogy a volt szakállamtitkár - a titkárságát vezető beosztottja közreműködésével - hivatali hatáskörét túllépve, több esetben visszaélt hivatali helyzetével.
Eljárt annak érdekében, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, s mint művelés alól kivont föld, külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra.

Egy székesfehérvári vállalkozó norvég befektető bevonásával a Velencei-hegységhez tartozó Pákozd körzetében levő 202 hektáros területen golfpálya és rekreációs központ építését tervezte. Ennek az volt az akadálya, hogy az ingatlan a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében állt, s bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani és hasznosítani. Annak érdekében, hogy a területen a tervezett beruházás mégis megvalósuljon, több lépcsős eljárás folyt.

A területet a volt szakállamtitkár személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában átadta a Nemzeti Földalapnak, az illetékes székesfehérvári körzeti földhivatal pedig a jogszabályoknak megfelelően megállapította a már nem honvédelmi rendeltetésű ingatlan eredeti művelési ágát, s a nyilvántartásba bejegyezte. A termőföldet pedig pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak.
Mivel azonban a jogszabály szerint termőföldön mindaddig nem lehet építkezni, míg a mezőgazdasági művelés alól ki nem vonják a területet, az új tulajdonos kérelmezte, hogy az ingatlant a földhivatal a művelési ágból kivontként tartsa nyilván.

A környezetvédelmi társhatóság ismerve, hogy a művelés alóli kivonást lőszermentesítés, majd építkezés miatt kérték, elutasította a kérelmet.
Ezt követően az ügyben érintettek azt igyekeztek elérni, hogy a környezetvédelmi hatóságok megkerülésével vezettessék át az ingatlan adatát úgy, hogy a HM-től szerezzenek tiltást arról, miszerint a terület mezőgazdasági célra nem hasznosítható.

A HM tiltást kimondó igazolást nem adott, - nem is adhatott a kezeléséből már kikerült ingatlanra -, mindössze egy ajánlást fogalmazott meg, amelynek nem volt jogi relevanciája a földhivatal számára. Mindezek ellenére a körzeti földhivatal határozott az adatátvezetésről.
A vállalkozó ezután gazdasági társaságába apportálta a területet, majd az üzletrészét eladta a külföldi befektetőnek, aki ezáltal építésre alkalmas területként szerzett meg kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló földterületet.

A körzeti földhivatal jogsértő határozatát a Fejér Megyei Főügyészség óvására a megyei bíróság hatályon kívül helyezte, a földhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte. Annak eredményeként helyreállították a törvényes állapotot, a területet mezőgazdasági művelés alatt álló ingatlanként vették nyilvántartásba.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2009. december 01. 21:14
  „"Megdöbbentő bizonyítékot terjesztett elő tegnap az ügyészség a Heves Megyei Bíróságon zajló úgynevezett pákozdi földügyben. Egy hangfelvétel szerint Benedek Fülöp maga ismeri el, hogy - még mint az agrártárca szakállamtitkára - közbenjárt a 201 hektárt megszerző magánszemély érdekében, illetve hogy az ügy számukra megfelelő mederbe terelése érdekében kétszer is ,,megvadásztatta" Szekeres Imre honvédelmi minisztert. Tegnap Gráf József földművelésügyi minisztert is kihallgatták, aki azt állította: minden törvényes volt - olvasható a Magyar Nemzetben.
  Több gyanús földüggyel összefüggésben is kiderült Benedek Fülöp érintettsége. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárportfóliójáért felelős vezérigazgató-helyettese - aki korábban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkáraként intézkedhetett az állami birtokokkal kapcsolatban - ugyanakkor eddig csak egy esetben került a bíróság elé.
  A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség tavaly emelt vádat ellene hivatalával való visszaélés miatt a ,,pákozdi ügyként" elhíresült államiföld-értékesítés kapcsán lefolytatott nyomozása eredményeként. A pákozdi ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelte magának az akkor még a HM vagyonkezelésében lévő, lőtérként nyilvántartott 201 hektáros természetvédelmi területet.
  Ez az állami birtok került át viharos gyorsasággal előbb az agrártárca felügyelete alá tartozó Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA), amely eladta azt egy magyar állampolgárnak. Pár nappal később a vevő, aki a földért 90 millió forintot fizetett az államnak, a területet bevitte egy kft.-be, majd üzletrészével együtt 244 millió forintért továbbadta egy norvég állampolgárnak. Az ügyészség szerint az ügylet lebonyolítása során Benedek Fülöp, hivatali hatáskörét több esetben túllépve, telefonon utasítgatta a földhivatalt annak érdekében, hogy az adásvételi eljárást minél gyorsabban és gördülékenyebben üssék nyélbe.
  A tegnapi tárgyalás során - amelyre a védők immár védőbeszéddel készültek, hiszen az előzetes várakozások szerint az ítélethozatal is megtörtént volna - a felperest képviselő ügyész egy újabb, meglehetősen súlyos bizonyítékot terjesztett be. Egy az ügyészséghez szeptember kilencedikén érkezett hangfelvétel tanúsága szerint Benedek Fülöp igen ingerülten jelzi beszélgetőpartnereinek, hogy ő maga járt el az ügyben és intézett el különböző dolgokat az ügylet lebonyolítása érdekében.
  A bemutatott három hangfelvételrészletből Benedek Fülöp kettő esetében elismerte: az ő hangja hallható. Ezek közül az egyiken azt állítja, hogy a ,,p...ba, ennek egyetlen előnye lett volna, amit meg is teremtettem a bejegyzéssel" mégpedig az, hogy a vevőnek ne kelljen a kivonási díjat megfizetni, ,,csak megtámadták ezek a g...k a bíróságon". A második felvételen Benedek Fülöp - igencsak emelt hangon - arról beszél, hogy nem a vevő és nem Gráf József, hanem ő maga ,,gazsulált" Szekeres Imre honvédelmi miniszternél, mégpedig úgy, hogy egyszer vendégül látta, kétszer pedig ,,megvadásztatta".
  (MNO) 2009.09.30”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 éves fiatalember a H1N1 legújabb áldozata

Az egészséges fiatalembernél súlyos tüdőgyulladás alakult ki, egy hétig lélegeztető gépen volt,… Tovább olvasom