Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Másfél ezer ember védekezik a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mindhárom folyón rekordokat dönt, vagy ahhoz közelít az árhullám nagysága.
Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek kedd reggel elmondta: a Sajó a felső szakaszon harminc centiméterrel tetőzött alacsonyabban, mint az 1974-ben eddig mért legnagyobb vízszint, viszont a középső szakaszon minden eddiginél magasabb az ár. Sajószentpéternél 402 centiméterrel tetőzött a folyó, 12 centiméterrel magasabban, mint az 1974-ben mért - 390 centiméteres - érték.

A szakember rámutatott: a hazai területen nagymennyiségű csapadék esett és a Sajóba torkolló mellékvizek rekord árvizei okozták Sajószentpéternél a "csúcsdöntést".

Hozzátette: azóta folyamatos az apadás, a vízügyi igazgatóság beavatkozásának köszönhetően sikerült Sajóecseget megvédeni. 800 folyóméternyi körtöltés épült, több tízezer homokzsákot felhasználva. A folyó itt már apad, de továbbra is fokozott figyelmet követel, mert még mindig az 1974-es vízszintek közelében van az árhullám.

Munkagép dolgozik a Zagyva töltésén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek határában, amint a folyó magas vízállása miatt az árvízi vészhelyzet elkerülése érdekében a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai mezőgazdasági területeket árasztanak el a gát átvágásával. Fotó: MTI (galéria)

A Sajó alsó szakaszánál - Miskolcnál, Felsőzsolcánál - is megindult az apadás, de a borsodi megyeszékhely keleti kapujánál lévő bevásárlóközpontoknál homokzsákokkal védekeznek. Csont Csaba hozzáfűzte: a rendkívüli víz érkezésére, illetve kivédésére a védműveket egy nap alatt kellett kiépíteni, amelyet a vízügyi szolgálat megtett.

Úgy fogalmazott, hogy a Hernád mentén ez az időelőny két nap, itt a Sajóról átcsoportosított védekezőkkel és eszközökkel megkezdték a szükséges magasításokat a már korábban tapasztalt kritikus helyeken, így Hernádcéce, Méra és Vizsoly térségében, valamint az Onga-Ócsanálos és Gesztely közötti részen.

Bőnynél árad, Mezőörsnél apad a víz

Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel. Mezőörsön az éjjel újabb árteret nyitottak meg, így ott lassú - óránként fél centiméteres - apadás kezdődött; eközben a lejjebb fekvő Bőnyben este óta tíz centit emelkedett a vízszint. Az előbbi településen 91, az utóbbin 56 embert kellett kitelepíteni eddig - mondta Horváth László hadnagy. Rétalapra viszont csak e két településről vezet út, amelyet több helyütt elöntött a víz, így a faluba csak munkagéppel lehet bejutni. Onnan azonban nem jelentettek veszélyhelyzetet - tette hozzá. Jelezte ugyanakkor: továbbra is érvényben van a 81-es út Pér és Mezőörs közötti szakaszára vasárnap este elrendelt lezárás, míg a közeli 82-es út több szakaszán a vízátfolyások miatt kellett sebességkorlátozást életbe léptetni.

Éjjel-nappal dolgoznak, a védekezési munkákat a katonaság, a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség embereivel kiegészítve végzi a vízügy. Jelenleg egyébként a Bódva és a Hernád mentén csoportosítottak át védelmi erőforrásokat - közölte.

Arról is beszámolt, hogy a Hernád a 2006-os árvíz szintjén vonul le, a felső szakaszon - Hidasnémetinél - bekövetkezett az apadás, jelenleg Méra térségében van az áradat. Felhívta a figyelmet arra: különösen nagy problémát jelenthet, hogy a Sajó és a Hernád együttes rendkívüli árvize a folyók alsó öblözeti részében találkozik, ahol számos nyílt ártéri település található, így az elkövetkezendő napokban ismét át kell csoportosítani az erőket.

Az érintett önkormányzatok figyelmét felhívták, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket. Ezekhez a vízügy térítésmentesen biztosította és biztosítja a szükséges anyagokat - mondta Csont Csaba.

Kitért arra, hogy a Bódván minden eddiginél nagyobb árhullám vonul le, Hídvégardónál 300 centiméter fölötti vízállásokat mértek kedden reggel is - az eddigi legnagyobb vízszint 291 centiméteres volt. Súlyosbította a helyzetet, hogy a Rakacai víztározó árvízi üzemmódban van, hatalmas víztömeget tart. A tározónál emiatt beindult az automatikus árapasztás, az innen érkező nagymennyiségű víz szinte egy "Bódva árnyi" áradattal terhelte a folyót. A szifonok másodpercenként 60 köbméternyi vizet engednek le.

Kiemelte: a Bódva mentén rendkívül súlyos a helyezet, hiszen a töltéseken kiépített magasítások - nyúlgátak - 40-50 centiméteres vizet tartanak. Az edelényi töltés egy részének átszakadásával a szemközti töltés némiképp mentesült a víz terhelésétől, azonban továbbra is fokozott figyelmet és védekezést igényel. A depónia - azaz töltés - állapotát stabilizálták, hogy ne közvetlenül lakóházakat érjen a víz.

Az edelényi helyzetet nehezíti, hogy a város belterületi hídja szerkezeti alsó élénél már magasabban van a víz szintje, és a fölötte lévő töltésszakaszokon emeli az árhullámot.

A vízügyi igazgatóság eddig 700 ezer homokzsákot használt fel a védekezéshez, kedden ezerötszáz ember dolgozik a gátakon az említett folyók mentén, 300 gép segítségével végzik a munkát.

Töltésszakadás Edelényben

Az átbukó víz nyolcvan centiméter mélyen megbontotta a töltés koronáját a Borsod megyei Edelénynél keddre virradóra, éjjel egy óra körül, a Bódva mellett lévő LíHuillier-Coburg kastély közelében - tudta meg az MTI.

A Bódva óriási árhulláma körülbelül harmincméteres hosszúságban bontotta meg a töltést.

Víz borít egy utat Miskolc határában, a 3-as számú főközlekedési út bevezető szakaszán, ahol továbbra is nagy erőkkel védekeznek a Sajó áradása miatt. Az árvíz miatt a megyében továbbra is járhatatlan mintegy háromtucatnyi út egy-egy szakasza. Fotó: MTI (galéria)

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője azt mondta: megkezdték az elzárást, a műszaki beavatkozást. Jelenleg zúzott kővel próbálják a szakadás helyét megfogni, lokalizálni, és amennyiben lehetőség van rá, visszazárni.

Hozzátette: a folyón levonuló minden eddiginél nagyobb árhullámot fél méteres magasságban - négy rétegnyi homokzsák - a töltéskoronára épített nyúlgát tartja.

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere, a helyi védelmi vezető az MTI-vel közölte: a kastélykerti szakaszon átszakadt a jobboldali gát, ezzel egyidőben néhány perc eltéréssel átvágatta a Halas-tavak után, a sóbányánál a töltést, és ennek ellenére is tovább növekedett, illetve még mindig emelkedik a vízszint. Hatalmas, soha nem látott vízmennyiség hömpölyög a Bódván - tette hozzá.

A megbontott töltés körülbelül 200 méterre van az edelényi belvároson átvezető hídtól. Az ár leginkább az Istvány király utcát veszélyeztetheti - jegyezte meg.

Az MTI helyszíni tapasztalata szerint az eső újra szakad Edelényben és környékén.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. május 18. 12:00
    „Kivéve a benszülött ,,munkanélkülieket !
    Azt hittem, hogy lerugom a tv-t, amikor a Miskolci polgármester ,,puncsolt" a ,,lakóknak, hogy segítsenek az árvízvédelemnek ! Érdekes ! A szegedi Tűzoltók már teszik a dolgukat !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi netnap, avagy mit csináltunk az internet előtt?

Az internet világnapjának nincs nagy hagyománya, néhány éve ünnepeljük a világhálót. Az internetet… Tovább olvasom