Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Másfélmilliárdos áfacsalást lepleztek le

Másfélmilliárd forintnyi áfát nem fizetett be egy szervezetten működő bűnözői csoport különféle számítástechnikai eszközök eladása után. A vámosok felgöngyölítették az ügyet, hatan már előzetes letartóztatásban vannak.
A pénzmosásra és adóacsalásra szakosodott bűnözői csoport körülbelül egy éve működött. Módszerük lényege az volt, hogy az Európai Unióból, illetve a Távol-Keletről vásároltak különféle számítástechnikai eszközöket a gyártóktól a Szlovákiában, illetve Bécsben alapított cégeik. Az áru ezután több, Magyarországon román állampolgárok nevén bejegyzett fantomcégen keresztül jutott el a szintén magyar, ám már legális tevékenységet folytató nagykereskedőhöz. Ez a cég eladta, a pénzt pedig visszautalta a fiktív vállalkozásoknak. Így bár a nagykereskedő készített adóbevallást, az nullás volt. A fiktív társaságok azonban nem adtak be adóbevallást és nem is fizettek adót - számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Kanta Tünde, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója. Itt tűnt el a befizetendő adó.

Összesen 7,5 milliárd forint értékben mozgattak számítástechnikai eszközöket, ami után csaknem másfélmilliárdnyi áfát nem fizettek be.

A nyomozás néhány hónapja kezdődött és mostanra fejeződött be. A vámosok egyszerre 22 helyszínen csaptak le: 6 embert elfogtak, jelentős mennyiségű cégiratot és cégbélyegzőt pedig lefoglaltak. A gyanúsítottakat közben a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, az adóbevételt különösen jelentős mértékben csökkentő adócsalás, pénzmosás és más bűncselekmények miatt folyik ellenük a vizsgálat.

Kanta Tünde hangsúlyozta, hogy egy rendkívül jól és szervezetten felépített bűnözői csoportról van szó. Egy jól felkészült jogász és több profi könyvelő is segítette a munkájukat.

A bűnügyi igazgató beszámolt arról is, hogy tavaly év vége óta - mikor a pénzmosás felderítése átkerült a vámosokhoz a rendőrségtől - már hat nagy ügyet derítettek fel 35 milliárd forint értékben.

Nagy János, a VPOP parancsnoka a sajtótájékoztatón beszélt a március elején, a keleti határszakaszon indított úgynevezett Tornádó akcióról. Ennek elsődleges célja, hogy a cigarettacsempészetet visszaszorítsa. Sikeres az akció, hisz míg tavaly márciusban 39 ezer, addig idén ugyanebben az időszakban 406 ezer doboz cigarettát foglaltak már le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint

A nemzetközi piacok remek keddi teljesítményének köszönhető, hogy szerdán javulással nyitott a BUX… Tovább olvasom