Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Másfélmilliós villanyszámlát kapott egy gyulai család

Már négy család kereste fel a gyulai családsegítőt azzal, hogy irreálisan magas, több százezres - egyikük másfélmilliós - számlát kapott a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Vállalattól (DÉMÁSZ).
Négyre bővült azoknak a Gyula környéki tanyán élő családoknak a száma, akik azzal fordultak a családsegítő szolgálathoz, hogy irreálisan magas számlát kaptak az áramszolgáltatótól. Az egyik érintett, Petrina Jánosnénak majd másfél milliós számlát postáztak, a fizetési határidő csütörtökön, október 2-án, járt le, az asszony nem tud fizetni, így nem tudja mi lesz.

Egy újabb család is jelentkezett a családsegítőnél azzal, hogy a mérőóra cseréjekor kiderült, több áramot fogyasztottak, mint amit addig fizettek - mondta el a Független Hírügynökségnek Alt Norbert a gyulai családsegítő központ munkatársa. A tanyán élő családnak 85 ezer forintot kellene fizetnie. Korábban három másik család is azzal kereste fel a családsegítőt, hogy irreálisan magas, egyikük 1 millió 469 ezer, a mási két család pedig 300, illetve 100 ezer forintról kapott számlát a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Vállalattól (DÉMÁSZ).

A négy gyermeket nevelő Petrina Jánosné a Független Hírügynökségnek elmondta: nem tudja miből kifizetni a közel másfél millió forintot. A tanyán az áramszolgáltató leolvasója rendszeresen leolvasta a mérőórát és a kapott csekkeket pontosan fizették. Az asszony szerint hibásan olvasták le az órát éveken át, amiről viszont ők nem tehetnek.

Ezt támasztja alá az a levél is, amit a szomszédos tanyán élő Balogh Tamás kapott. A férfinak 337 ezer forintot kellene kifizetnie. Az áramszolgáltató levele szerint a különbözet abból adódik, hogy a mérőóra öt számjegye helyett csak négyet olvastak le éveken át. A férfi tanyáján egyébként egy hűtőgép, egy tévé és néhány villanyégő fogyasztja az áramot, így az sem érti, hogy a szerinte irrelálisan magas számla, hány év alatt halmozódhatott fel, miközben fizetett is a fogyasztásért. Balogh Tamásnak október hetedikéig kellene kiegyenlítenie a számlát, saját elmondása szerint azonban ekkora összeget nincs miből kifizetnie.

Alt Norbert elmondta: mivel a családok hozzájuk fordultak, ezért egyeztetést kértek az áramszolgáltatótól, választ azonban még nem kaptak.

A szolgáltató szerint adminisztrációs hiba történt, de a fogyasztóknak fizetniük kell, mert a villanyóra cseréjekor kiderült, hogy mégis több villanyt fogyasztottak mint amit korábban kifizettek.

Olvasóink írták

 • 18. Amigoo 2008. október 04. 14:06
  „Fontos!
  Kikérni (írásban) a leolvasási adatokat visszamenőleg az óra felrakásától!!!”
 • 17. Amigoo 2008. október 04. 13:59
  „Énis hasonlóképpen jártam az idén áprilisban. kb. 1 millós számla, 25.000 kw fogyasztás amit három és fél évig nem számláztak ki (alul számláztak, a leolvasás jó volt csak átírták a leolvasási adatokat a számítógépben!). Kikértem a leolvasási adatokat, amiből kiderült, hogy (szerintük) 20.000 KW-ot fogyasztottam 2005. január és 2005 márciusa között (49 nap alatt) egy normál családi házban!!!! 2 kw-ról indult az óra, márciusban már 20.176 kw volt, a mai nap pedig 28.000 kw van. Vagyis 2005. márciusa óta 8.000 kw-ot fogyasztott, ami reális, elötte két hónap alatt 20.000 kw-ot. Ami bosszantó, hogy ezzel kapcsolatban válaszra sem máltatnak, csak azt hajtogatják mennyivel indult az óra (2 kw) és én ezt aláítam! Az ügy még folyamatban van! Ki tudna segíten???”
 • 16. Valóságos eset 2008. október 02. 14:19
  „Véleményem szerint a Démász óriási hibát követ el amin nem is akar változtatni, mert a 21. században a számitógépes rendszert ugy kellene beállitani, hogy a kiugróan magas irreális számlákat félre kellene tenni és mielőtt kikuldenék a fogyasztónak ki kellene vizsgálnia hogy jogos-e a követelés.
  Valós történetem a következő: panel lakásban lakom, 2004.08.26-án számlát kaptam amely 174 621 Ft-ról szólt. Mivel a fogyasztásom hónapról hónapra 6-8 ezer forintról szólt nem akartam hinni a szememnek. A Démász a telefonomra azt válaszolta hogy ennyi a fogyasztásom fizessem ki. Én évekre visszamenőleg beleástam magam a számlákba, a Démásztól lekértem két évre visszamenőleg a számlakivonatot és mindent leellenőriztem. Fél évembe került mire kiderült a Démász hibája ! !
  2003.01 hóban óra csere volt a házunkban, ezután minden hónapban rossz óraszámot irtak a számlára amit azért nem vettem észre mert a fogyasztási trend nem változott amit havonta fizettem.
  2004.08 hónapban küldött számlán az óra állás előző:32553, az utólsó 41771 kWó szerepelt ez 9218 kWó össz fogyasztást állapitott meg 18 hónapra és 174 621 Ft-ot. Ezzel szemben mivel óra csere volt a tényleges óra állás erre az időszakra , a tény óra állás: előző 1, utólsó óra állás 4375 kWó ez összesen 4374 kWó.
  Tehát tévesen a DÉMÁSZ el nem fogyasztott plusz 4844 kWó áramfogyasztást számlázott ki a részemre amit csak elég nehezen és kemény ráhatással tudtam érvényesiteni.
  Ajánlom mindenkinek aki hasonló magas számlát kap:
  - ellenőrizze az óra állását akár 1-2 évre visszamenőleg is
  - nagyon figyeljenek az óra cserénél
  - minden hónapban ellenőrizzék le az óra állássát a számlával
  - minden hónapban be kell diktálni az óra állását és az alapján fizetni
  -ha már magas számlát kaptak kérjenek számlakivonatot a Dámásztól és tételesen le kell ellenőrizni.
  Természetesen a Démász elnézést kért a tévedésért, de mi van azokkal akik nem tudják igy érvényesiteni az igazukat azok fizetnek /pl. idősek , nyugdijasok vagy hozzá nem értők sokasága akik nem értenek ezekhez a számlákhoz/ azok sajnos fizetnek mint a katonatiszt ! !”
 • 15. Mike3 2008. október 02. 13:03
  „Iza3

  Már sejtem is, miféle tanya lehet ez :)))))

  m.”
 • 14. Iza3 2008. október 02. 12:48
  „Imént mondta be a Kossuth Rádió, hogy a család ténylegesen elhasználta azt a mennyiséget, amiért a másfél misis számlát kapták. Kamatmentes kölcsönt igényelhetnek ahhoz, hogy majd évek alatt, részletekben kifizessék a számlát.
  Megbuheráltatták az órát és buktáztak......
  Nem az elsők és utolsók lesznek ezzel és a lebukással sem.”
 • 13. kyo 2008. október 02. 12:46
  „Kedves Démész szerelő! micsoda kérdés ez?! Majd akkor bukik le, ha Te lebuktatod bakker.Egyébként mi a csudának írsz ilyet?”
 • 12. Démász Szerelő 2008. október 02. 12:23
  „Én ismerek olyan szerelőt a démásznál, aki úgy átalakítja az órát, hogy "szabadon" folyik rajta a "feszültség". a fogyasztó így nem fizet semmit.
  Mikor bukik már le??!!”
 • 11. csiga-biga 2008. október 02. 11:48
  „Máshol is van,hogy tévedtek a leolvasók a Vizmünél is évekkel ezelőtt.Egy tizedes vesszővel arrább irta a leolvasó és kihoztak valami lo évre való vizdijat ahol pedig nem is lakott senki,tehát nem is volt vizfogyasztás.A néni aki felér egy huszár örmesterrel az bement és kiverte a dilit.A hölgy azt mondta na és akkor mi van,hogy arrébb tette a veszőt.Nagyon nyeregben vannak a szolgáltatók és az ott dolgozó alkalmazottak.Nem úgy gondolják,hogy Ők vannak értünk hanem forditva.Mi vagyunk Ő értük.Talán a nagy menedzserképző iskolákban ezt is kellene tanitani,hogy hogyan bánjunk az ügyfelekkel amikor belőlük élünk.Ezt ne igen felejtsék el.Ismerjék el,hogy szarul dolgozunk és kész.”
 • 10. Mike3 2008. október 02. 11:38
  „A démász számlázórendszere legalább akkora szar, mint a dégázé. Könyörgöm, nem értem, hogy miért ilyen bénák! fogyasztás*tarifa+alapdíj-kedvezmény. ennyi. Össze sem lehet hasonlítani egy telco-s számlázórendszerrel és mégsem működik! a mindenit, ilyen területen akár még egy szar kis xls-el is lehetne számlázni! Mondjuk a vízmű sem semmi... Szerintük a fogyasztott vizet le is engeded a csatornába, ugyanis 70 köbméterre 70 köbméter csatornahasználatot számláznak :)”
 • 9. Nornora1 2008. október 02. 11:04
  „Most mit tehet erről a villanyóraleolvasó? Gondolom a Démász kötelezettsége lett volna a munkára való felkészítés és oktatás, ami nyilván nem történt meg, különben nem olvasta volna éveken keresztül rosszul az óraállásokat. Vagy a másik lehetőség, hogy a villanyórák voltak olyan állapotban, hogy nem tudta megfelelően leolvasni az állást, akkor meg időben ki kellett volna cserélni.”
 • 8. exe 2008. október 02. 09:57
  „fázis" így igaz!”
 • 7. fázis 2008. október 02. 09:52
  „Bocsánat goromba de én nem a DÉMÁSZt büntetném, hanem azt/azokat a személyeket akik a hibát/ hibákat elkövették! Ha a vállalatot bírságolyák az szemrebbenés nélkül árat emel és máris mi vagyunk DUPLÁN büntetve! Minden cselekedet mögött ott a személy akinek felelni kellENE az elvégzett munkájáért!!! A törvényhozók simlissége miatt van ez még most is így! MEDDIG??”
 • 6. idióta 2008. október 02. 09:51
  „kokooo!
  Mert Te is olyan jóképességű vagy, hogy kisebb számot írtál be mint az óraállás, ilyen esetben pedig a rendszer ezt úgy értelmezi, hogy átfordult az óra! De nem, a démász a hülye...”
 • 5. kokooo 2008. október 02. 09:44
  „Internetes óra bejelentés során vissza jelzett, hogy az55 nm2 panell lakásahol egyébként nem lakom és igy nincs fogyasztásom több mint 42.000.000-ft volt az áram fogyasztásom, ez a valami !!!!”
 • 4. egy 2008. október 02. 09:03
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz.”
 • 3. goromba 2008. október 02. 08:54
  „Ennyit a jog- és vagyonbiztonságról! Tegnap ők, holnap mi. Az ilyen ügyeket drasztikusan kell lezárni. ADMINISZTRÁCIÓS HIBA, AKKOR AKI ELKÖVETTE AZ FIZET! A démászt meg zsarolás, sikkasztás, erőfölénnyel való visszaélés miatt milliárdos kártérítésekre kell ítélni.”
 • 2. méltatlanko 2008. október 02. 08:43
  „Vagyis az áramszolgáltató szerint megbuherálták a villanyórát. Bizonyítsa be. Amúgy a másfél millió Ft nekem több, mint 15 évi fogyasztás. talán egy kicsit túllőttek a célon. Persze ha 10 család kötötte magát a hálózatra a buherált óra után, akkor nem szóltam semmit. :)”
 • 1. jo bacsi 2008. október 02. 08:38
  „felhaborito lepes az aramszolgaltatol. Hibat kovettek el es meg masra is haritjak. Igyak meg a levet es a jovoben figyeljenek a sajat idiotasagukra. Ha a boltba veszek egy arut es a boltos tiz forintert adja szaz helyett akkor nem johet egy ev mulva kovetelni a kulombozetet.
  Szemet egy tarsasag az biztos!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotovos támadás és gyújtogatás a budapesti éjszakában

Két helyen is gyújtogattak csütörtökre virradó éjjel Budapesten. Mint a Független Hírügynökség már… Tovább olvasom