Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Másik osztrák bőrgyár miatt habzik a Rába?

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet feltételezése szerint a napokban a Rábán tapasztalt ismételt habzásért nem a korábbi szennyező, a Boxmark bőrgyár, hanem a wollsdorfi üzem e felelős - tudatta köuleményben pénteken a Greenpeace. Állításukat az osztrák környezetvédelmi minisztérium adataira alapozzák.
Mint írják a tárca honlapján közzétett dokumentum szerint a wollsdorfi bőrgyár 2007. októbere óta drasztikusan megnövelte az általa kibocsátott szennyvíz károsanyag-koncentrációját. Bizonyos anyagok, például a króm esetében ez a megengedett érték tizenkétszerese, a szerves anyagok esetében 50 százalékos, a foszfornál és a nátriumnál kétszeres a határérték-túllépés.A hatóságok még nem tudják, honnan érkezett újra szennyeződés a Rába magyarországi szakaszára.

Az újabb szennyezés nyomai


A vízügyi szakemberek csütörtök délután vizsgálták meg a folyót. Szentgotthárdnál még mindig habzik a víz, de már nem annyira, mint reggel. Bentebb, Csörötneknél, Körmendnél és Ikervárnál tiszta volt a folyó. Az osztrákok és a magyarok is mintát vettek a vízből, a vizsgálatok eredményei jövő hétre várhatóak. Az osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot a Rábánál lévő bőrgyárakkal, de az üzemeknél nem történt semmi rendkívüli.Ugyanakkor csak nyárra várható az első úgynevezett utószűrő üzembehelyezése a feldbachi bőrgyárnál, amely a kiáramló szennyvizet szűri majd meg. Az utószűrők kiépítése része volt az osztrák és a magyar környezetvédelmi miniszter tavaly nyári megállapodásának, amelyet a Rába habzásának megfékezéséért kötöttek.A Greenpeace szerint a wollsdorfi bőrgyár is részese annak a stájerországi projektnek, amelynek keretében a bőrgyáraknak 350 ezer eurót ítéltek oda a Rába szennyezésének megállítására.

Legutbb Nicknél volta megfigyelhetőek krémszerű habfoltok a Rábában.

A múlt heti habzásnál Woki Zoltán (jobbra) és tagtársa, Pénzes Tibor a Lapincsból osztrák területen „kifogott

Olvasóink írták

  • 3. utopia 2008. január 26. 08:56
    „Fordított esetben / ha mi lennénk a szennyezők /, már az EU legfőbb szintjeinél intézkednének a sógorok!”
  • 2. Attila 2008. január 25. 23:26
    „Ez már megint az EU gyengesége... be kéne zárni mondjuk a vizsgálat idejére,és akkor majd meglátnánk milyen gyorsan cselekednének. Ide hozzánk jöhet minden: szemét, hab,erőmű füstje,stb...ez kéne visszafelé az osztrákokhoz. Nem tudom akkor milyen tiltakozások lennének. Mindig is megkülönböztettek minket, lásd Hegyesnél amikor az osztrák suttyó csendőr a másik burgenlandi surmó útlevelét csupasz kézzel vette el, a magyarét fekete bőrkesztyűben. Szívem szerint megmondtam volna neki a magamét jó magyar nyelven. De a probléma nem egyedi, Németország is aggódott a Lengyel határnyitás miatt.”
  • 1. Tyutyu 2008. január 25. 21:03
    „Megszokhattuk a kedves sógoroktól, hogy csak náluk legyen tisztaság, rend a magyarok a "balkánon élnek" nekik nem számít! A STOP táblát ki tudják rakni a határon, elvégre a magyarok bűnözők. Szerintük. Először a saját házuk táján kéne körülnézniük. Ott is találnak épp elég bűnözőt. Lsd. börgyárak stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég-Forsense: nem javult a politikai elit megítélése

A Századvég-Forsense legutóbbi, 2008. januárjában készített közvélemény-kutatása továbbra is jelentős különbségeket mutat a két nagy párt támogatottsága között. Tovább olvasom