Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Második generációs rendszerek

A felhasználói igények növekedése arra késztette az észak-amerikai, európai és japán szabványügyi hivatalokat hogy egy új technológiát fejlesszenek ki.
Ezek immár kielégítik mind a fogyasztói szükségleteket, mind a hatékony frekvencia felhasználás kérdését. Így születtek meg a második generációs rendszerek, melyek digitális jelfeldolgozást, tömörítést, kódolást és hálózat-vezérlő technológiákat használnak, hogy megfeleljenek a sávszélesség támasztotta követelményeknek, meggátolják a lehallgathatóságot és a jogosulatlan hálózat használatot s hogy további új szolgáltatásokat is biztosítsanak.
A legszélesebb körben elterjedt második generációs szabványok az európai GSM, és a két amerikai technológia: az IS-136 (TDMA) és az IS-95 (CDMA).
A több mint 100 országban bevezetésre került és bevált GSM szabvány egy teljes globális kommunikációs rendszer. A másik két szabvány a mobil telefon és a bázisállomás közötti kommunikáció fajtáját definiálja. További második generációs rendszerek a zsinórnélküli CT2 és a DECT.
GSM (Global System for Mobile Communication)
Egy digitális, többcellás, 900 MHz-es frekvenciasávon működő, mobiltelefon-hálózati rendszer, mely az egyik legmagasabb szintű telekommunikációs technikát képviseli. Sajátossága, hogy benne a kibocsátott hang kódolásra kerül, és ez a kódolt üzenet (digitális jelek) kerül az éterbe. A dekódolás vagyis az üzenet megfejtése a vevő készüléken történik. Ezáltal a légköri zajok kevésbé befolyásolják a hangminőséget, és a beszélgetés, mivel kódolt, nem lehet lehallgatni. Létrehozásának célja eredetileg egy páneurópai rendszer kiépítése volt, de a rendszer ma már túllépte Európa határait, s a világ számos más régiójában - Ázsia, Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália, Guyana stb. - is működik. Így lehetővé vált egy, a világot behálózó, határok nélküli, egységes távközlési rendszer kiépítése.
CT2 (Cordless Telephone 2)
Az Egyesült Királyságban a CT továbbfejlesztéséből létrehozták a CT2-t - a Telepoint berendezést - a már létező CT berendezések egységesítésével. A Telepoint nyújtotta szolgáltatásokat zsinórnélküli előfizetők használhatják ki, a hozzáférési pontok 100-200 méteres körzetében.
A Pointel rendszer tehát lényegében egy lakossági, otthoni, hivatali valamint telepoint célokra is használható vezetéknélküli, PSTN-hez csatlakoztatható telefonrendszer.
A csatlakoztatás során a készülék, mint "magán" bázisállomás csatlakozik a fali aljzatba, s így maximum 6 beszélőkészlet számára teszi lehetővé, hogy mint vonalhosszabító üzemeljen. Ekkor a CT2 digitális báziskészülék koordinálja és kezeli a hívásokat, melyek így bármelyik beszélőkészletből indíthatók és fogadhatók, s még egymás között is átirányíthatóak. Így a forgalomirányítás és a forgalom hozzáadása a PSTN-hez a PSTN hálózat módosítása nélkül valósítható meg, mely a rendszer legfőbb előnyének tekinthető.
A CT2-n alapuló Telepoint szolgáltatással egyidejűleg több mozgó felhasználó csatlakozhat a PSTN-hez, mivel 40 csatornás, és minden csatornán szabadcsatorna-keresést biztosít, a "nyílvános" telefonok megspórolásával pedig jelentős költségcsökkenés érhető el.
A CT2 frekvenciatartománya 864-868 MHz, csatornaszáma 40, a csatornák osztása 100 kHz, az alkalmazott átvitel digitális, FDMA hozzáféréssel és 10 mW-os adóteljesítménnyel. Hatótávolsága 200 méter, kapacitása maximum 6 készülék egyidejű kiszolgálását teszi lehetővé.
DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications System)
A DECT egy második generációs, digitális rendszer. Ígérete sokoldalú alkalmazhatóságában rejlik. Egyaránt alkalmas beszéd- és adatátvitelre, közvetlenül vagy közvetve a PSTN, ISDN hálózatokkal együttműködve. Rendszertechnikai felépítése a közös, fejlett technológián alapul, mely nagyban hozzájárul gazdaságossági mutatóinak javulásához, a várhatóan alacsony árak és kedvező kereskedelmi és alkalmazási területek tekintetében.
Alkalmazási területe szinte megegyezik az előzőekben tárgyalt CT2 rendszer esetében megemlített területekkel. A rendszer nyújtotta lehetőségek és adottságok a rendszeresen nagy forgalmú helyeken, irodákban, bevásárló központokban használhatóak ki megfelelően, ott ahol adott hálózatok továbbfejlesztése a fontos, nem pedig önálló rendszer kialakítása.
Fontos tehát hogy a rendszer építsen azon hálózatra, amelyikhez kapcsolódik, alkalmazva a rendszer tudását és intelligenciáját. Ez alapján a DECT nem más, mint egy hozzáférési módszer.
Rendszertechnikai áttekintést végezve, a kijelölt frekvenciatartomány 1880-1900 MHz, a csatornaosztás 1728 kHz, csatornák száma 12, alkalmazott modulációs eljárás FDMA/TDMA, a maximálisan elérhető bitsebesség 1,152 Mbit/sec, az általános bitsebesség pedig 32 kbit/sec.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vörös sárkány

Will Graham (Edward Norton), a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe… Tovább olvasom