Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Másodjára szavaznak az egészségbiztosítási törvényről

Másodjára szavaz az Országgyűlés hétfő délután az új egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényről. A parlament az őszi ülésszak utolsó ülésén is megszavazta már a jogszabályt, de a köztársasági elnök december végén úgy döntött: nem írja alá a törvényt, hanem megfontolásra visszaküldi azt az Országgyűlésnek.
Hétfőn döntenek a képviselők a Fidesz és KDNP egy újabb népszavazási kezdeményezéséről is: az ellenzék ebben az új egészségbiztosítási törvényről kérné ki az emberek véleményét.

Az Országgyűlés december 17-én, név szerinti szavazással fogadta el az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás igénybevételének rendjéről szóló törvényt. Sólyom László köztársasági elnök december 27-én jelentette be, hogy nem írja alá a jogszabályt, mert szerinte hiányoztak abból a garanciák, és befejezetlen volt.

Úgy vélte: csak korlátozottan jönne létre valódi verseny a pénztárak között, illetve túl nagy a bizonytalanság és a kockázat az új rendszer körül. A hétfői ülés 12 órakor kezdődik, és napirendje eltér a szokottól. Az előzetes szerint a napirend előtti felszólalások után a Házszabálytól való eltérésről döntenek a képviselők, majd az egészségbiztosítási törvény záróvitája következik, 4 órás időkeretben, és a zárószavazás. A kormányoldal 12 módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez, amelyet így 60-65 ponton módosítottak.

Az Egészségügyi bizottság múlt szerdán megszavazta a módosító indítványokat, de az ellenzéki képviselők nem vettek részt a voksoláson, mert szerintük a javaslatok nem jelentenek megoldást azokra a problémákra, amelyeket a köztársasági elnök vetett fel tavaly év végén.

A Fidesz hétfő reggeli frakcióülésén dönt arról, hogy képviselői részt vesznek-e a biztosítási törvény hétfő délutáni zárószavazásán.

Korábban két szocialista képviselő, Karsai József és Farkas Imre jelezték, hogy távol maradnának, vagy nem szavaznának másodjára is a jogszabályról, ezt azonban a frakció nem engedélyezte, így nekik is kötelező lesz az egységes álláspont szerint igennel szavazni.

Azt még nem tudni, hogy Szili Katalin házelnök szavaz-e majd vagy elnökölni fog, úgy, ahogy az első döntés idején. Az egészségbiztosítási törvényről szóló döntés után kezdődik a Fidesz és KDNP törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezésének vitája, majd várhatóan a zárószavazása. Az országgyűlési határozati javaslathoz hétfőn 15 óráig lehet módosító indítványokat benyújtani.

Olvasóink írták

  • 2. Kapuvári 2008. február 11. 13:23
    „nem a népet képviselik,az szent!szavazzon a nép,nemcsak ebben,más témákban is!mert nem vagyunk kiváncsiak sem a lendvai ildis féle mocsok szocialista frakcióra,sem a narancssárga tehetetlen frakcióra,hogy ki hogyan szavaz,meg frakciófegyelem, meg stb!ezek nem minket képviselnek,hanem magukat,a maguk pártját!kivéve az mszp-t,mert az a hazugot!szégyen,ahogy átlépnek az embereken!alakítsanak ki egy olajozott rendszert,hogy a nép mindenben dönthessen!na ha aztán amit a többség akar,az és úgy lesz!ez a demokrácia!”
  • 1. papi 2008. február 11. 09:02
    „Kiket képviselnek ezek a szavazógépek? Mert a többséget és a szavazóikat biztos nem!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra felállították a rendőrségi kordont a Parlament körül

Felállították a rendőrségi kordont hétfőre virradóra, a budapesti Kossuth téren, a Parlament körül.… Tovább olvasom