Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Máté Bence természete

Világhírűvé tette a Dél-Alföldet madárképeivel a pusztaszeri Máté Bence. Hisz mióta világ, a világ, olyan még nem volt, hogy valaki hat éven át folyamatosan első helyezést nyerjen a földkerekség legnagyobb nemzetközi természetfotós versenyén.
Világhírűvé tette a Dél-Alföldet madárképeivel a pusztaszeri Máté Bence. Hisz mióta világ, a világ, olyan még nem volt, hogy valaki hat éven át folyamatosan első helyezést nyerjen a földkerekség legnagyobb nemzetközi természetfotós versenyén – a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazin hirdeti meg –, amíg ő színre nem lépett. De színre lépett, és dél-alföldi madarakkal körözött, köröz le sorra-rendre afrikai szafarikon, ausztráliai korallszirteknél készült képeket. Új műfajt teremtett Magyarországon, a természetfotós turizmust: természetfotós túrákat vezet, szerte Nyugat-Európából jönnek hozzá madarakat fényképezni. Munkáját, azaz művészetét nemcsak külföldön ismerik el, hanem – amit olykor még nehezebb elérni – itthon is. Idén megnyerte Az év természetfotósa-díjat – holott kora szerint még az ifjúsági kategóriába tartozna; előtte ötször lett az év ifjú természetfotósa.

S a jövő? Nemsokára könyve jelenik meg a madárfotózásról, beavatja az érdeklődőket a műhelytitkokba – mindezt szakszerűen és olvasmányosan. Most épp Finnországba, Svédországba készül – természetesen oda is fotózni. Madárképeivel kívánunk boldog karácsonyt az olvasóknak. Akiknek e képekről csak azt kell tudniuk, világszerte ismert és elismert felvételek – elég, ha csak az alkotó tudja, mennyit kellett fagyoskodni hóba-jégbe dermedt vizek mellett, amíg elkészülhetett például a vakítófehér nemeskócsagfotó. – Persze nem csak téli képek láthatók e sorozatban. Hisz karácsony van, s innen kezdve hosszabbodnak a nappalok – lesz tavasz, utánpótlásról gondoskodó jégmadarakkal; lesz nyár, vakító villámlással; lesz ősz, zsibongó vízimadár-gyülekezettel... Szárnyakon jár az esztendő – körben forog, miközben halad, az idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrányos képei miatt kirúgták Miss Nevadát

Tizenéves korában készült képek kerültek az internetre Miss Nevadáról. A fotók egy buliban… Tovább olvasom