Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Mától büntethető a tojásdobálás

Büntethető a február 1-jétől hatályba lépő új törvény szerint, aki a nyilvánosan vezényszavakat kiabáló, alakzatban masírozó csoportban vesz részt - és ezzel félelmet kelt - vagy éppen tojást dobál.
2009 elejétől többféle, a közrend és az igazságszolgáltatás körébe tartozó jogszabály is változik az ezeket módosító törvény alapján. A változások lényegéről az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatta a Független Hírügynökséget.A változásokat magában foglaló törvény egyik célja, hogy szigorúbban és hatékonyabban lehessen büntetni azokat, akik megsértik a gyülekezési jogot és más alapjogokat.

Emiatt módosították a Büntető törvénykönyv (Btk.) egyes pontjait és a Szabálysértési törvényt is. A változások okai az elmúlt időszakban a különböző utcai megmozdulásokon tapasztalt jogellenes cselekmények és az azokat követő nehézkes felelősségre vonás. Változik egyebek mellett a közérdekű üzem működésének megzavarásával és a garázdasággal kapcsolatos szabályozás. A garázdaságnál egyértelműsíti a törvény, hogy mi minősül erőszakos magatartásnak. Akár 15 évet is kaphat az, aki különösen nagy kárt okoz például egy híd lezárásával, vagy berendezéseinek megrongálásával. A nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak megnevezése közösség tagja elleni erőszakra módosul. Ennek előkészületéért is lehet börtönt kapni, akár két évet is. A törvény védelme az említett csoportokon kívül megilleti - nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás megjelölése nélkül - a lakosság egyes csoportjait is. Ezentúl büntethetőek a választási gyűléseken is a gyülekezési szabadság megsértésével kapcsolatos jogsértések is. Ha valaki jogtalanul, erőszakkal, fenyegetéssel akadályozza a választáson részvételt, vagy a gyülekezési jog gyakorlását az akár három évet is kaphat. Közösség tagja elleni bűncselekményért 5 év jár.

A közveszéllyel fenyegetők - például a fehér-porokat postán küldők, vagy a telefonon bombával fenyegetők - ezután két évet kaphatnak. Két év büntetés jár januártól a kényszervallatásért. Ezentúl büntethető lesz már az előkészülete is egyebek mellett a közösség tagja elleni erőszaknak, a testi sértésnek és a hivatalos személy elleni erőszaknak, de a kényszervallatásnak is. Ezeket az előkészületi szakban maradó eseteket - például tüntetésen a rendőr elleni támadásnak még a szándékát is - akár 1-2 évi börtönnel is büntethetik. Módosul a garázdaság jogi fogalma és büntethetősége: felelősségre vonható lesz januártól, aki nyilvános rendezvényen olyan csoportban vesz részt, amelynek a megjelenése másokban félelmet kelt. Félelemkeltőek lehetnek például az érintett csoport vezetője által használt vezényszavak, a csoport tagjai által alkotott formáció is, vagy a dobálás, köpködés. Ez csoportos garázdaságnak minősül és öt évet lehet érte kapni.

A hatóság eljárásának megzavarásáról szóló paragrafus pedig arról szól, hogy ha bíróság, vagy más hatóság eljárását megzavarja valaki - de más bűncselekmény nem történik - két évet kaphat. Ha csoportosan, felfegyverkezve teszi ezt, akkor öt évet. Erőszakos magatartásnak minősül az a fajta támadás is, ami nem alkalmas fizikai sérülés okozására, ilyen lehet a tojásdobálás. Ezeket a jogszabályi változásokat a büntető- és a polgári törvénykönyvet is módosító törvényben már decemberben kihirdették, de csak most, február elsejével lépnek hatályba. Közben már készül a teljesen új büntető- és polgári törvénykönyv is.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. samu 2009. február 02. 08:46
  „A FegyelőNet.hu-n egymás mellett jelent meg a tojásdobálás=börtön és a "GLOBEX-sek szabadlábra helyezése" cikk bevezetője.
  Szerintem csak kóstolgatják a népet, mit nyel még be.
  A jó qrva anyjukat b@sszák meg.
  Remélem sokáig fogja még szopatni ez a szarházi banda ezt a sötét népet!
  Mert megérdemeljük!”
 • 69. hazaipalya 2009. február 02. 06:07
  „a következö kormany ugyis eltörli ezt a rendeletet...”
 • 68. nagypappa 2009. február 02. 04:59
  „Ezzel a rendeletmódosítással együtt lehetne a vagyon védelmét nulla toleranciával szigorítani. A fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát lejjebb szállítani.”
 • 67. flexsnake 2009. február 01. 23:39
  „63, az csak a t-homos hálózatot érintette :D Mindjárt pattogtak is az előfizetők, pedig nálunk már hozzá szoktak volna hogy imádkozni kell ha működik 24órán át... :D
  Amúgy meg egyik bűn nem semlegesíti a másikat. Ez nem úgy müködik hogy a szomszéd lopott engem rajta kapnak és kárálok hogy de a szomszéd is... Ja de őt nem kapták rajta. Ez van, ezt kell szeretni.”
 • 66. rvil 2009. február 01. 22:58
  „most úgy hozzá szolnék a cikkhez én is de félek.hogy ezzel megsértek egy csoportot......”
 • 65. lacipapa68 2009. február 01. 22:28
  „Különben nem akarok senkit sem megdobni semmivel,legfeljebb a felmenőit szidom intellektuális formában...”
 • 64. lacipapa68 2009. február 01. 22:25
  „Érdekes.Ha én magas beosztásban levőként ellopok egy pár milliárdot,akkor áthelyeznek szép csendben egy másik céghez vagy intézményhez szintén vezetőnek.Ha tojást dobálok,akkor lecsuknak.Ezt azért nem értem,mert nem végeztem egyetemet?”
 • 63. hazaipalya 2009. február 01. 21:19
  „a mult héten kb 5 oran át nem volt internet a dunantulon meg pesten se,mert valami kábelt elvagtak .erröl pl.nem tehet a szolgaltatod.”
 • 62. hazaipalya 2009. február 01. 21:17
  „:) jo hir :D”
 • 61. nyomdasz63 2009. február 01. 21:15
  „más program miatt nem olvastam a kommenteket,de reggel voltam kint a piacon~~NEN változott a tojás ára !!!”
 • 60. comet 2009. február 01. 21:09
  „Pinochet jut eszembe már másodzsor. Elöször az IMF kölcsön kapcsán ugrott be, mert diktatúráját az tartotta fenn egy darabig.
  De hogy most miért jutott eszembe?”
 • 59. flexsnake 2009. február 01. 21:06
  „53. hozzászólás hazaipalya 2009.02.01. 19:25
  Hogyne szídnám mikor tegnap este például megint nem volt net és nem csak nálam. Bár gyanítom hogy az oldalak egy részét azért nem érem el mert szarok a beállításaim. Mindenben én sem lehetek jó eh :p”
 • 58. Túróvarázs 2009. február 01. 20:16
  „Kedves Power!
  És ki vonja öket felelösségre? Mert elkezdhetné nagyon gyorsan. A demokrácia szó pedig már szitokszó lesz lassan, mert nagyon furcsán értelmezik manapság. Vagy inkább fogalmuk sincs róla mit is jelent. Szerintem, a fenti cikk is ezt bizonyítja.”
 • 57. Power 2009. február 01. 20:02
  „Túróvarázs! A demokrácia nem azt jelenti, hogy minden párt tűnjön el! Tévedésben vagy egy kicsit, mert személyes felelősségek vannak!”
 • 56. Túróvarázs 2009. február 01. 19:58
  „Akkor tényleg pontosítsunk: az összes parlamenti párt képviselöje takarodjon a klietúrájával együtt és 100 évre eltiltani mindentöl öket. A többi stimmel. Bár, annyi lámpaoszlop van kihasználatlanul.... Tessék.Ez van ha nem dobálhatok tojást, meg nem vonulhatok alakzatban. Tiszta ideg vagyok....”
 • 55. Power 2009. február 01. 19:43
  „54! Pontosítsunk! Gyurcsány együtt távozzon a klientúrájával, számoljanak el a pénzekkel és vállalják a felelősséget a mai állapotokért. Nem úgy van az, hogy csak elhagyjuk a süllyedő hajót!”
 • 54. hazaipalya 2009. február 01. 19:34
  „gyf lemondana nem lenne tojas dobálás sem ! nem is lesz! haha,”
 • 53. hazaipalya 2009. február 01. 19:25
  „ne a szolgaltatod szidd hanem tanuld meg a szamitastechnikat!! nalam minden oldal rendben bejon. szerényebb lehetnél kissé”
 • 52. flexsnake 2009. február 01. 19:07
  „Ez legyen a legnagyobb probléma, nálam állandóan az oldal scriptje gabalyodik össze. Sőt le van tiltva számomra egy csomó olyan oldal amit nem ártana ha el tudnék érni.. Például a magyarország.hu is :D De persze proxyval elérem. :D tvnetwork....”
 • 51. flexsnake 2009. február 01. 19:04
  „48. hozzászólás Túróvarázs 2009.02.01. 18:56
  A fellebbezés miatt nem emelkedett jogerőre de ettől még ugyanúgy nem kívánatos. De ebbe most nem kellene belemenni. Mert nem :)
  A bíróságnak mindig függetlennek kell lennie, nem lehet elfogult, mert azzal a döntéseinek hitelessége kérdőjeleződne meg. Azért találták ki hogy bizonyos esetekben fellebbezésnek helyett adnak, hogy megadják az újratárgyalás lehetőségét. Ez így jól is működik. Vagy kellene hogy működjön.
  Félkatonai erőszakos, uszító csoportok minden demokratikus államban nem kívánatosak. Az hogy a gárda milyen egyesületi jogokat sértett meg, azt nyilván majd a bíróság mondja ki, illetve mondta ki de jön majd az újabb tárgyalás.”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának ütközött egy rendőrautó Budapesten

A rendőrnőt súlyos, a férfit pedig könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. Tovább olvasom