Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

MÁV: semmi közük az osztrák sikerdíj-ügyhöz

A MÁV soha, semmilyen kapcsolatban nem volt azzal a magyar vállalkozással, amelyik az osztrák vasúttársaságtól 1,8 milliárd forintnak megfelelő sikerdíjat kapott a MÁV Cargo adásvételéhez nyújtott segítségéért - hangsúlyozta közleményben csütörtökön a MÁV.
A MÁV soha, semmilyen kapcsolatban nem volt azzal a magyar vállalkozással, amelyik az osztrák vasúttársaságtól 1,8 milliárd forintnak megfelelő sikerdíjat kapott a MÁV Cargo adásvételéhez nyújtott segítségéért - hangsúlyozta közleményben csütörtökön a MÁV, arra a hírre reagálva, amely szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befolyással üzérkedés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Cargo privatizációjával kapcsolatban. A MÁV az osztrák vasúttársaság és a Geuronet Bt. közötti megállapodást osztrák belügynek tekinti, szögezi le a közlemény. Ettől függetlenül a MÁV elnöke még február végén javasolta az Rail Cargo Austria (RCA) vezetőinek, hogy hozzák nyilvánosságra a tanácsadói szerződés célját és az abban megjelölt feladatokat.

A vasúttársaság szükségesnek tartja leszögezni: semmi köze az osztrák sikerdíj-ügyhöz, annak háttéréről semmiféle információja nincs. A MÁV Zrt. határozottan visszautasítja az ezzel kapcsolatos gyanúsítgatást, valamint, hogy bárki a MÁV Cargo nevéhez kapcsolja a "sikerdíj" ügyet - áll a MÁV csütörtöki közleményében.

A MÁV az osztrák vasúttársaság és a Geuronet Bt. közötti megállapodást osztrák belügynek tekinti. A magyar vasúttársaság tisztán és átláthatóan, a legszigorúbb szabályok szerint, többszörös ellenőrzés mellett bonyolította (és bonyolítja) a MÁV Cargo Zrt. Eladását - szögezi le a dokumentum.

A MÁV által a Független Hírügynökséghez eljuttatott levél szerint Kamarás Miklós, a MÁV Zrt elnöke még február 27-én fordult az RCA vezetőihez. Levelében tájékoztatta őket arról, hogy a Geuronet BT-vel kötött tanácsadói szerződés, "a magyarországi folyamatokkal kapcsolatos találgatásokra adnak alkalmat, a privatizációt gyanakvóan szemlélők számára és árnyékot vethetnek a munkában és a sikerben szerepet vállalókra". Ezért a MÁV elnöke azt javasolta, hogy az RCA hozza nyilvánosságra a tanácsadói szerződés célját és az abban megjelölt feladatokat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást indított befolyással üzérkedés gyanúja miatt a MÁV áruszállítási cége, a Cargo privatizációjával kapcsolatban - írta csütörtökön a Népszava. Az ügylet nem csak az NNI érdeklődését keltette fel, de az Igazságügyi Hivatalét, a magyar és az osztrák versenyhivatalét, és az Európai Bizottságét is.

A Cargo-ügylet kapcsán korábban kiderült, hogy a lobbicégként nem jegyzett magyar betéti társaság, a Geuronet Bt 1,8 milliárd forintnak megfelelő sikerdíjat kapott az adásvételhez nyújtott segítségéért.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2008. március 13. 18:50
    „Megy a gőzös,megy a gőzös Kanizsára,,,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három baleset is történt az M5-ösön

Három baleset is történt csaknem egyszerre, 9 óra után az M5 autópályán Kecskeméttől északra a… Tovább olvasom