Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

MÁV: törvénytelennek VDSzSz követelései

Törvénytelennek és teljesíthetetlennek nevezte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) követeléseit vasárnapi tájékoztatóján Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója.
A hétfőn folytatódó sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról azért nem tudtak megállapodni, mert a VDSZSZ által felajánlott szolgáltatás nem garantálta volna az utasok biztonságos utaztatását.

A MÁV ezért megállapodott a Volánbusszal és szóban a BKV-val is, hogy az érvényes MÁV bérlettel rendelkezőket a sztrájk ideje alatt ingyen szállítják. A MÁV tárgyal a vidéki Volán társaságokkal is, és szükség esetén pótjáratokat is rendel tőlük.

Az állami vagyonról és a privatizációról szóló törvény sem teszi lehetővé, hogy a MÁV Cargo eladásából származó bevételre az államon kívül bárki igényt tartson. Emiatt törvénytelen a VDSzSz követelése, amelyben a MÁV-csoport valamennyi dolgozójának nettó 250 ezer forint egyszeri kifizetést kérnek - mondta vasárnap a MÁV vezérigazgatója.

Heinczinger István hozzátette: a szakszervezet összesen 16,9 százalékos béremelési követelése is teljesíthetetlen. A VDSzSz ugyan nem írta alá a kollektív szerződést sem a MÁV Zrt.-vel, sem a MÁV Start Zrt.-vel, ám az Országos Érdekegyeztető Tanács tavaly decemberben elfogadott javaslatát ők is elfogadták. Ez a megállapodás 2008-ra bruttó 5-7,5 százalék közötti fizetésemelést tartalmaz.

Az elégséges szolgáltatásról sem sikerült megállapodnia a vasúttársaságok vezetőinek a VDSzSz tárgyalóival. Az érdekvédők azt ajánlották, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt reggel 8 és 10, valamint délután 5 és 7 óra között is elindítják a járatokat.

A MÁV azonban reggel 6-tól 9-ig, délután 4-től este 7-ig, valamint este 10 óra után indított volna el a vonatokat. Szerintük ugyanis csak így lehetett volna elkerülni a balesetveszélyes tumultust a szerelvényeken. Megállapodás hiányában káosz várható holnaptól a vasúti közlekedésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal lányokat gázolt a zebrán a részeg sofőr

Feltehetően részegsége miatt egyszerre három fiatal lányt is elütött a zebrán egy zalaegerszegi… Tovább olvasom