Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

MDF: 10 százalékkal emelkedhetnek a gyógyszerárak

A Fidesz és az MSZP egymással összhangban olyan törvénymódosítást támogatnak, melynek alapján - a válság és az influenzajárvány közepén - 2010 januárjától 10 százalékkal is emelkedhetnek a gyógyszerárak - közölte Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese hétfőn.
Ehhez azt is hozzátette: felszólították a Fideszt és az MSZP-t, hogy tartsák szem előtt a betegek érdekeit, és hétfőn szavazzák meg az MDF módosító indítványát, eltörölve ezzel az áremelkedést.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a törvény árcsökkentő hatásait az utóbbi években minden beteg saját pénztárcáján érezhette. így a változtatás óta nem ritka a 20, 30 vagy akár a 40 százalékos kedvezmény sem, illetve bizonyos gyógyszertárak a náluk beváltott receptek után kedvezményben vagy visszatérítésben részesítik betegeiket. "2008-2009-ben a gyógyszer-kiskereskedelmi piacon több milliárd forint kedvezményt adtak a gyógyszertárak a betegeknek, ennyivel is olcsóbbá téve a gyógyszerek árát" - olvasható az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban.

Herényi Károly szerint ennek akar most véget vetni a Fidesz támogatásával a baloldali kormánytöbbség. A mostani törvénymódosítás során a kormány által benyújtott javaslat értelmében ugyanis 2010-től megszűnik majd annak a lehetősége, hogy a gyógyszertárak árrésükből árkedvezményt adjanak a betegeknek. Ezáltal a támogatott gyógyszer a jogszabályban meghatározottnál alacsonyabb áron nem lesz értékesíthető, abból kedvezmény nem lesz adható, tehát a verseny jótékony hatására csökkenő gyógyszerárakat fix hatósági árrá alakítja át - mutatott rá az MDF politikusa, aki arra is kitért, hogy pártja, amely a betegek pártján áll, felismerte a törvény veszélyeit, s ezért ő maga egy módosító indítványt is benyújtott a változtatás ellen.

Ezt a javaslatot azonban az Országgyűlés egészségügyi bizottságában a szocialista és a fideszes tagok "egyként leszavazták" - írta közleményében Herényi Károly, aki szerint az MDF felháborítónak tartja, hogy a válság, és az influenzajárvány közepén olyan változtatásokat szavaznak meg, melyek növelik a betegek terheit, továbbá csökkentik a szükséges gyógyszerhez való hozzájutás esélyét.

Az MDF ezért felszólította a Fideszt és az MSZP-t, hogy tartsa szem előtt a betegek érdekeit, és a hétfői szavazás során szavazza meg az MDF módosító indítványát, eltörölve ezzel az áremelkedést eredményező javaslatot - zárult Herényi Károly közleménye.

Az Országgyűlés hétfő délután nem támogatta az MDF javaslatát.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2009. december 07. 22:18
    „Régi, távoli, megfakult emlékek, de ki/mi az az MDF ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak 2011-től lép hatályba a Ptk.

A kormány eredeti tervével ellentétben nem jövő év május 1-jén, hanem 2011. január 1-jén lép hatályba az új polgári törvénykönyv jelentős része. Tovább olvasom