Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

MDF: törvénytelenül szüntették meg a Magyar Vasúti Hivatalt

Katona Kálmán szerint hiba volt megszüntetni a Magyar Vasúti Hivatalt, ráadásul alkotmányellenesen tették ezt meg, egy kormányrendelettel.
Csak a vasúttörvény módosításával szüntethetik meg ugyanis a hivatalt, az erről szóló előterjesztés viszont még az Országgyűlés előtt van - mondta hétfőn újságíróknak az MDF-es parlamenti képviselő.

A vasúti hivatal nemcsak a MÁV-nak volt fontos, hanem azért is, mert a vasúti piacnyitás önálló szabályozó hatóság nélkül nem lehet sikeres. Már most 24 személyszállításra és 18 áruszállításra jogosult vasúttársaság van itthon, és ez még csak a kezdet. Szükség van a piacnyitásnál egy független hivatalra, amely nem tesz különbséget állami és magántársaságok között - mondta a képviselő.

Katona Kálmán szerint a Magyar Vasúti Hivatal is így tett, amikor kiadta például a MÁV-Start Zrt. működési engedélyét, de szigorú feltételekhez kötötte azt, valamint felhívta a figyelmet a MÁV működéseinek visszásságaira. Az MDF-es képviselő úgy véli: ez nem tetszett a kormánynak, megszüntette a hivatal függetlenségét, és eltávolította a vezetőjét.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2008. június 16. 19:57
    „24 szemszállításra jogosult vasúttársaság? Talán, ha 3.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven éve végezték ki Nagy Imrét és vádlott-társait

Pontosan ötven éve került sor Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnöke és vádlott-társainak… Tovább olvasom