Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Meddővé tétel: szükség van korlátokra

Ha a parlament nem hoz addig módosító törvényt, július 30-ától minden felnőtt korú nő kérheti meddővé tételét. A végleges és visszafordíthatatlan sterilizációs műtétet eddig csupán 35 év felett vagy három élő gyermek esetén végezték el. Egy családjogász szerint továbbra is szükség lenne korlátozásra, egy nőgyógyász pedig úgy fogalmazott: továbbra sem vállalja majd, hogy fiatal vagy gyermektelen asszonyok esélyét vegye el a szüléstől.
Sosem lehet tudni, valóban örökre szól-e az elhatározás. Illusztráció: MTI
Módosította az Alkotmánybíróság a művi meddővé tétel, azaz a nők sterilizálásának feltételeit. A legfőbb törvényhozók hatályon kívül helyezték az egészségügyi törvény azon kitételét, miszerint csak 35 év feletti nő, vagy olyan kérheti a műtétet, akinek már van három élő, vér szerinti gyermeke. Az új szabályozás július 30-ától lép életbe, vagyis ha addig a parlament nem dönt újabb korlátoktól, nyár közepétől bármelyik nő kérheti a végleges és visszafordíthatatlan fogamzásgátló módszert.

– Abszurd elképzelés lenne, hogy egy 18 éves lány ilyesmiről dönthessen, de nem is ez áll az Alkotmánybíróság határozatában – mondta Tóthné Fábián Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar polgári jogi és polgári eljárásjogi tanszékének címzetes egyetemi tanára. – A bírák csupán hatályon kívül helyezték az eddigi szabályozást, és a törvényalkotókra bízták, hogy milyen új korlátozást vezetnek be. A legfőbb törvényhozók szándéka tehát nem az volt, hogy minden nagykorú nő elvégeztethesse ezt a beavatkozást.

A docensasszony szerint valamiféle korlátozásra mindenképpen szükség van, hiszen egy társadalomban nem csupán az egyén, a közösség érdekeit is figyelembe kell venni. – Magyarország nem tart ott, hogy megengedhessük magunknak további akadályok gördítését a születések elé. Így is elég aggasztó a helyzet, folyamatosan csökken a születésszám. Véleményem szerint 30 éves kor alatt mindenképpen akadályozni kellene a fogamzásgátlás ezen lehetőségét, és szülés tekintetében is legalább három gyereket tartok ideálisnak. Kettő ugyanis még csak a szülőket pótolja.

A sterilizáció

A szegedi klinikán átlagosan hetente egy sterilizációt végeznek, nem veszik tehát sokan igénybe ezt a lehetőséget. A műtét önköltséges: több mint 40 ezer forintot kell befizetnie az egészségbiztosító kasszájába annak, aki művi módon szeretné meddővé tetetni magát. A beavatkozás lényege, hogy a kürtöt 180 celsiusfokkal megégetik két helyen, majd ezután még át is vágják. Mindezt laparoszkópos módszerrel végzik, így csupán apró vágásokra van szükség a szeméremcsont felett és a hasfalon. Néhány órás pihenés után a nő haza is mehet. Ezidáig nem volt túl gyakori, hogy valaki 35 éves kora előtt, vagy kevesebb mint három gyerek esetén kérte a műtétet. De valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy az asszonyok tisztában vannak az erre vonatkozó jogszabállyal.

Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója úgy véli, a nők sterilizálásának feltételein nem lenne szabad változtatni. A művi meddővé tétellel kapcsolatban a professzor mindenekelőtt leszögezte: a jelenlegi szabályozást alkalmazva jó módszernek tartja azt. – Biztonságos eljárás terhesség megakadályozására – mondta. – Bármelyik nőnek, aki elmúlt 35 éves és van három gyereke, nyugodt szívvel ajánlom, hiszen nincs mellékhatása, és a műtét után nem érez semmi változást.

Ennél fiatalabb korban vagy kevesebb vér szerinti gyermekkel azonban Pál Attila úgy véli, a műtét elvégzése akár egész életére kihatással lehet egy nőnek, aki elképzelhető, hogy nem kellő körültekintéssel hozott erről döntést. – Az alapproblémám ezzel az, hogy ha egy húszéves kitalálja, hogy nem akar soha gyereket és sterilizáltatja magát, majd később mégis meggondolja magát, már nem lehet visszacsinálni. De ha bejön hozzám egy 28 éves, kétgyerekes nő, hogy sterilizáljam, őt sem sterilizálom, mert azzal a két gyerekkel még bármi történhet. Nem egy olyan esetet láttam már, amikor történt egy baleset, és a szülők mindent megtettek volna, hogy születhessen még egy gyermekük. Szintén akarhat gyereket valaki újra, ha új házasságot köt. Sosem lehet tehát tudni, valóban örökre szól-e az elhatározás.

A professzor hozzátette: ha az országgyűlés nem szab korlátokat a műtét elvégezhetőségére, az orvosoknak végrehajtóként tudomásul kell ezt venniük. – Más kérdés viszont, hogy ha olyan nő kéri, hogy tegyem meddővé, akinél ez a módszer megítélésem szerint nem indokolt, a lelkiismeretemre kell hallgatnom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom