Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Medián: szélesebbre nyílt az olló a Fidesz és az MSZP között

Újból szélesebbre nyílt az olló a vezető Fidesz és a gyengélkedő MSZP között, amit alighanem a romló gazdasági és politikai közhangulat magyaráz elsősorban - derül ki a Medián a HVG-ben közölt legfrissebb felméréséből.
A két "nagy" közötti különbség szeptemberi csökkenését legalább részben a Magyar Gárda megalakulásával és az azt övező rendkívüli médiafigyelemmel lehetett magyarázni, amely valószínűleg mozgósította a tétovázó MSZP-szavazók egy részét, és elriaszthatott egynémely mérsékelt jobboldali szavazót a vonakodva elhatárolódó Fidesztől. Mostanra ez a hatás elenyészett, bár annyi megmaradt belőle, hogy továbbra is kimutatható a Jobbik támogatottsága.

Október elejére nagyjából visszaállt a korábbi hónapokban tartósan tapasztalt Fidesz-előny, bár a nagyobbik ellenzéki pártnak nem sikerült beállítania idén márciusban kimutatott rekordját. Akkor a teljes szavazókorú népességre vetítve 43:21 volt a Fidesz és az MSZP szavazótáborának egymáshoz viszonyított aránya, most "csak" 41:21.

A biztos szavazók körében is toronymagasan vezet a Fidesz: 51 százalékon áll, míg a szocialisták mindössze 28 százalékon, a választani tudó biztos szavazók körében pedig a nagyobb ellenzéki párt 58, az MSZP 32 százalékot tudhat magáénak.

Jelentősen romlott az MSZP-sek "harci morálja": korábban nem látott, 50 százalékos mélypontra esett vissza azon szocialista szavazók aránya, akik pártjuk győzelmére számítanának, ha a közeljövőben lenne választás. A Fidesz-szavazótábor önbizalma töretlen: hónapról hónapra 90 százalék fölött van a sikerben bízók aránya.A közvélemény-kutató szerint a nagyobbik kormánypártot ért korrupciós vádak elkedvtelenítették az MSZP-szavazók egy részét. Az MSZP "korrupciós indexe" (azt jelzi, mennyire tartják jellemzőnek a pártokra a "tisztázatlan pénzügyeket") a szeptemberi 73-ról 77 pontra nőtt, miközben a Fideszé 63-ról 58 pontra csökkent.

A politikusok népszerűségi listáját tekintve két jelenség figyelemre méltó: Sólyom László köztársasági elnök elfogadottsága jelentős nőtt. Az államfő a Fidesz- és az MSZP-szavazók körében is egyaránt "népszerűsödött": előbbiek körében júliusról októberre 71-ről 76 százalékra, az utóbbiakéban 32-ről 42 százalékra javult népszerűségi mutatója.

Különös az is, hogy a népszerűségi rangsorban a Fidesz két vezetője is megelőzi a párt elnökét. A kormánypárti szavazók körében ugyanis Kósa Lajos tetszési indexe 25, Pokorni Zoltáné pedig 15 pont Orbán Viktor 4 pontjával szemben.

hirado.hu/Medián/HVG

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog házasság mint sikeres ''projekt''

„Az esküvő egy kapcsolat ünnepe. A házasság nemcsak egy papír, annál mélyebb értelemmel bír"… Tovább olvasom