Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mediawave, egy hét boldogság

Folytatás az 1. oldalról.

A megyei közgyűlés elnöke a tegnapi fesztiválnyitányon megjegyezte, hogy a gazdag kínálat – évek óta – szegényes forrásokból születik meg. Azt kívánta a szervezőknek, hogy amilyen sikeres programokkal rukkolnak ki minden évben, a jövőben olyan sikeresen tudjanak támogatókat találni a rendezvényhez.
A köszöntők után Hartyándi Jenő fesztiváligazgató és Bakács Tibor Settenkedő adta át az ilyenkor

hagyományos „Párhuzamos

kultúráért” díjat.
– Öt éve találtuk ki ezt az elismerést. Ennyi idő után már nem érdemes hazudni, elmondom: azért, mert pénzünk nem volt ahhoz, hogy anyagilag ismerjük el azokat, akik nem művészeti termékeket, hanem a hatalomtól mindenkor független, halhatatlan alkotásokat gyártanak – nyilatkozta az ismert filmkritikus.
Idén a mediawave-es elismerésben részesült Hamid Drake, a kreatív dzsessz világhírű képviselője, amerikai dobos és ütőhangszer-játékos, Radu Igazság filmrendező, kísérleti filmes, fotográfus, a bukaresti Szépművészeti Egyetem professzora, Györgyfalvai Katalin néptáncos, koreográfus, a magyar néptáncmozgalom alapfigurája, megújítója, Szemző Tibor muzsikus, filmrendező, számos film zeneszerzője. Posztumusz díjat kapott Halász Péter író, színész, rendező, akinek nevéhez számos díjnyertes színházi alkotás, rendezés fűződik itthon és Nyugaton egyaránt.
A „Párhuzamos kultúráért 2006” speciális díjat a győri Sátor László nemzetközi mesterszakács kapta, aki A Kisalföld receptjei című könyvünk mesterszakácsokból álló bírálóbizottságának egyik tagja volt. Az elismerés indoklásában szerepelt, hogy tevékenységével tovább élteti a Krúdy Gyula által megörökített kisvendéglői ételkultúrát és hagyományokat.
Az ünnepélyes pillanatokat felvonulás, majd Sobri Jóska hagyománytiszteletből megidézett nyilvános akasztása követte (melyet a hirtelen eleredő eső miatt a Széchenyi tér helyett a Lloyd művelődési házban tartottak meg). Este a cirkuszsátorban megszólalt a „nagyágyú”: a német Corvus Corax együttes, akiknek zenéje látványos ősi germán rituális elemekre épül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom