Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Még az idén módosítják a társasházi törvényt

Hamarosan több, a lakásügyeket érintő jogszabályt is módosítani akar a kormány. A társasházakat, a lakásszövetkezeteket és a lakbért szabályozó törvény módosításairól várhatóan ősszel dönt az Országgyűlés, és az új szabályok többségét várhatóan már jövő januártól bevezetnék.

A lakásügyeket érintő jogszabályok közül a közeljövőben elsőként a társasházi törvény módosítják, ami az ország lakásállományának mintegy 30 százalékát érinti. A javaslat a szakmai vita után várhatóan júniusban kerül a kormány elé. A tervezett változások közül az egyik legfontosabb, hogy a hatlakásosnál nagyobb társasházaknak – egyéves türelmi idővel – kötelező lesz szervezeti és működési szabályzatot létrehozniuk, amely elfogadásához a jelenlegi kétharmadnál kisebb szavazatarány is elegendő lesz. Ez a jogalkotó szándéka szerint segíti majd a közös döntéseket, így például a felújítások, fejlesztések elvégzését is.

A Belügyminisztériumnál elkészült javaslat lehetőséget adna a kifejezetten az önkormányzati tulajdonból alakult társasházaknak arra, hogy az alapító okirat esetleges hibáit 2005. július 31-ig illetékmentesen módosíthassák. A határozattal szembeni bírói jogvédelem továbbra is fennáll majd. A javaslat szerint minősített – az összes tulajdonos részvételével megtartott – közgyűlésen kétharmados többséggel lehet módosítani az alapító okiratot, amelyben fel kell sorolni a közös tulajdonú épületrészeket.

A módosítási elképzelés szerint a szervezeti és működési szabályzatnak tartalmaznia kell a közös költség számítási módját, a hátralékok behajtásának szabályozását, a felújítások rendjét, a közös tulajdon hasznosításának feltételeit, illetve a házirendet. A törvényjavaslat egyértelműen meghatározza a közös költség fogalmát, így elkerülhetők lesznek a közös képviselők és lakók életét is megkeserítő viták arról, hogy pontosan milyen szolgáltatásokért kell ezen a címen fizetni. A tervezet tartalmazza az ingatlankezelői és a társasházkezelői tevékenység meghatározását is.

A javaslat részletezi a közgyűlés összehívásának, megtartásának, a határozathozatal előtti szavazatarány kontrolljának, a jegyzőkönyv vezetésének és hitelesítésének módját is. Emellett a közös képviselő újabb feladata lesz, hogy a közgyűlési határozatok könyvét vezesse. Ezt a ház lakói bármikor kikérhetik, és lakásvásárlás előtt az esetleges új tulajdonos is tájékozódhat arról, hogy a közeljövőben számíthat-e például felújítás miatt pluszköltségekre. Lakáseladás esetén – a szerződéskötést megelőzően – a közös képviselőnek írásban kell tájékoztatnia a vevőt, van-e az eladónak közösköltség-tartozása. Amennyiben igen, a szerződésben rögzíteni kell, ki és milyen formában rendezi azt.

A módosítás szerint az olyan kérdésekről, amelyekről eddig közgyűlési határozattal lehetett dönteni, a jövőben a szervezeti és működési szabályzatban a közösségnek kell határoznia: például a tulajdonosváltozás bejelentésének kérdése, a bérlő nevének vagy a bentlakók számának bejelentése. Az új szabályozás szerint azoknak a társasházkezelőknek, akik üzletszerűen végzik tevékenységüket, igazolniuk kell, hogy rendelkeznek megfelelő szakmai végzettséggel. Ezt egyéni vállalkozók esetében a jegyzőnek, gazdasági társaságok esetében a cégbíróságnak kell bemutatni.

 
Az adótörvények márciusi módosítása lehetővé tette a lakóingatlan-kezelést végzők számára, hogy a 2003-as adóév egészére a lakóingatlan-kezelés 25 százalékos áfakulcsának alkalmazása helyett tárgyi adómentességet válasszanak. Az ingatlankezelőnek április 28-ig kell nyilatkozniuk az adóhatóságnak arról, hogy tárgyi adómentességet választott. A választás miatt esetleg indokolttá váló önellenőrzéshez csatolt kérelem alapján az adóhatóság mentesíti az adózót az önellenőrzési pótlék megfizetése alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gyűrűk Ura - A két torony (The Two Towers)

Tolkien világhírű regénye méltó feldolgozásba került végre a vászonra. Az első rész tavaly hatalmas… Tovább olvasom