Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Még csak huszonöt jelölt van

Folytatás az 1. oldalról.

A megyeszékhelyen Schmidt Péteren kívül két szabad demokrata képviselőjelölt indulása biztos, Mohos Péteré a belvárosi 2. és Komáromi Szilviáé az adyvárosi 6. körzetben.

Kapuvár Csorna előtt

Ennél bővebb a választék egyelőre Kapuváron. A posztját függetlenként megtartani kívánó Biró Péter és a Kapuvárért Egyesület színeiben induló Mészárosné Pölöskei Rita már leadta ajánlószelvényeit. A képviselőjelöltek közül ugyanígy tett a 2. körzetben Csóka Imre, az 5.-ben Bajácz Jenőné, a 9.-ben Szilvágyi László, a 10.-ben Ballagi Farkas, Kiss Gyula és Kiss György.
A szomszédvárban, Csornán eddig csupán Rácz Zoltán jelöltette magát az 1-es körzetben. Jánossomorján és Téten ellenben több képviselőjelölt is van: Bella Zsolt, Berkiné Fördős Rita, Drobnitsch Tamás és Négyökrü Lászlóné, illetve Kereszt Kálmán és Zsolnai Ferenc.

A falvakban sem tolonganak

A községek közül Felpéc az egyetlen, ahol van polgármesterjelölt, Régi Csaba függetlenként méreti meg magát. A sokorói településen rajta kívül Ferenczy Zoltán képviselőként indul. Két további faluban két, illetve egy jelölt akad: Nyúlon Kovács József és Lengyel István, Vitnyéden Tóth István.
A megyei önkormányzati választásra még egyetlen szervezet sem állított listát.

Még három hét van hátra

A polgármester- és képviselőjelölteknek, valamint a jelölő szervezeteknek szeptember 8-án délután négy óráig van idejük arra, hogy elegendő számú ajánlást gyűjtsenek össze.
A két megyei jogú városban, Győrben és Sopronban a polgármesteri és a helyi

önkormányzati képviselői mandátumra

pályázókra tehetnek javaslatot a polgárok, a többi településen polgármestert, helyi képviselőt, valamint megyei közgyűlési

helyekért induló szervezetet ajánlhatnak. Emiatt több – különböző színű – ajánló-

szelvényt kézbesítenek.

Ki lehet jelölt?

A jelölteknek eltérő számú szelvényt kell összegyűjteniük. Polgármesterjelölt az lehet, akit százezer lakosúnál nagyobb városban a választójoggal rendelkezők egy százaléka, de minimum kétezer ember, tíz- és százezer közötti lélekszámú városban két százaléka, de legalább háromszáz ember, míg ennél kisebb településen három százaléka ajánlott. Helyi képviselőjelöltként az indulhat, akit tízezer lakosúnál nagyobb városban a választókerület, annál kisebb helységben a település választóinak egy százaléka támogat. A megyei közgyűlési mandátumokért azok a szervezetek versenghetnek, amelyeket a választópolgárok legalább 0,3 százaléka ajánlott – a „limitet” a tízezernél kisebb és az annál nagyobb településeken külön-külön is teljesíteni kell. (A megyei jogú városok választói a megyei közgyűlés tagjaira nem szavazhatnak, ezért ajánlást sem tehetnek.) Az ajánlószelvény akkor érvényes, ha szerepel rajta az ajánló neve, címe, személyi száma és saját kezű aláírása, a jelölt neve, a jelölő szervezet elnevezése vagy a független jelölés ténye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ETO FC

REAC

Győr, DAC-pálya, Borsodi Liga-mérkőzés, vasárnap 17 óra. V.: Kassai (Székely,… Tovább olvasom