Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Még ebben a ciklusban új házszabály készülhet

A Fidesz-frakció meg fogja fontolni, hogy elég-e a módosítás, vagy szükséges egy új házszabály elfogadása még a választások előtt - nyilatkozta Gulyás Gergely.
Nincs róla hivatalos döntés, de ismert kormánypárti politikusok azt mondták, hogy - élve a kétharmados többség lehetőségével - még e ciklus alatt meg kellene alkotnia az Országgyűlésnek egy teljesen új házszabályt a 2014-es választások utáni időszakra - írja a hétfői Népszabadság.

A Fidesz-frakció meg fogja fontolni, hogy elég-e a módosítás, vagy szükséges egy új házszabály elfogadása még a választások előtt - nyilatkozta a lapnak Gulyás Gergely. A Fidesz jogi szakpolitikusa szerint azért is kell mérlegelni, hogy ez az Országgyűlés biztosítsa az új házszabályt, hogy az új parlamentnek a kissé nehézkes kormányalakítás után ne ezzel kelljen kezdenie a ciklust. Hiszen például a kisebbségi "szószólói" intézmény megjelenése, másrészt a jelenlegi házszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy a kisebb, 199 fős parlament működni tudjon jövőre.

A lap azon felvetésére, miszerint a Fidesz-KDNP-kétharmad már elfogadott egy teljesen új alkotmányt az Orbán Viktor által megálmodott "centrális erőtér" megszilárdítására, és az új házszabály is nyilván a Fidesz által kívánatosnak tartott parlamenti "játéktér" kereteit biztosítaná, Gulyás Gergely úgy reagált: "Mindenki nyerni akar a választásokon. Ha most fogadunk el egy új házszabályt, annak az lenne az előnye, hogy még senki sem tudja, ki nyer, ki veszít".

A KDNP-s Rubovszky György a lapnak azt mondta: mindenképp szükség van egy új házszabályra, a kisebb parlament, a létszámcsökkentés miatt is végig kell gondolni számos rendelkezést. Arra a kérdésre, jó-e az, ha a mostani kétharmad alkot meg és szavaz meg a következő ciklusra szóló teljes házszabályt, Rubovszky György azt a választ adta: a házszabály-módosítások konszenzussal jönnek létre, ez 1994-ben is így volt.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2013. június 24. 13:11
    „Erre nem akarok reagálni, mert nem maradnék szalonképes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már júliustól működhet a rendszerváltás történetét kutató intézet

Már júliusban megkezdheti a munkát a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum húszfős… Tovább olvasom