Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Még két hétig lehet jelentkezni a mesterképzésekre

Két hét múlva, március 17-én lejár a mesterképzések jelentkezési határideje a felsőoktatásban. A szakemberek szerint idén főleg azoknak érdemes próbálkozniuk, akik korábban főiskolai végzettséget szereztek, de eddig nem tanultak tovább.
Mesterszakok ugyanis már ebben az évben is nagy számban indulnak, de az alapszakot végzett diplomások csak jövőre vehetnek részt a képzésben.

A kétciklusú képzést 2005-ben vezették be Magyarországon. A bolognai rendszer lényege, hogy szakterülettől függően először egy 6-8 féléves alapképzésben vesznek részt a diákok, amelynek végén úgynevezett bachelor (BSc, BA) fokozatot szereznek. Ez főiskolai szintű végzettséget ad, amellyel azonnal munkába állhatnak - de akár tovább is tanulhatnak.

A második ciklusban másfél-két év alatt mesterfokozatot (MSc, MA) szerezhetnek a hallgatók; ez egyetemi végzettségnek felel meg. Az új rendszerben tanulók első évfolyama jövőre végez majd, tehát leghamarabb 2009-ben jelentkezhetnek a mesterképzésekre. Addig a főiskolai végzettségűeké a terep, később azonban sokkal élesebb lesz a verseny - mondják a szakemberek.

A diákok idén összesen 615 mesterszak közül választhatnak. A kormány 3500 államilag finanszírozott helyet különített el, de természetesen költségtérítéses képzésre is lehet jelentkezni. A felvételizők a www.felvi.hu oldalon, illetve postai úton is leadhatják jelentkezésüket, március 17. éjfélig.

A felvételi 9 ezer forintba kerül, ezért három különböző intézményt lehet megjelölni. Minden további jelentkezés 2 ezer forintba kerül. A jelentkezéseket nem központi feltételek alapján bírálják el, a felsőoktatási intézmények döntenek róla. A felvételi követelményekről részleteket a Felvételi tájékoztatóban, valamint az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján (www.felvi.hu) az Egyetemek, főiskolák menüpontjában találnak a diákok.

Fontos tudni azt is, hogy a mesterképzésre jelentkezőknek május 31-ig kell úgynevezett kreditelismertetési eljárást kezdeményezniük annál a felsőoktatási intézménynél, ahová be akarnak jutni. Csak így garantálható, hogy július 10-ig, azaz a hiányzó dokumentumok pótlásának határidejéig megszületik az erről szóló határozat - tájékoztatott korábban az OFIK.

Olvasóink írták

 • 2. Gerihno 2008. március 03. 19:56
  „Azért te barom, mert a master fokozat feltétele a főiskolai diploma. Először járj utána, gondolkozzál el rajta, azán üssed aqgy nélkül a klaviatúrát. Bocsi-bácsi.”
 • 1. Jo Bacsi 2008. március 03. 17:10
  „"A szakemberek szerint idén főleg azoknak érdemes próbálkozniuk, akik korábban főiskolai végzettséget szereztek, de eddig nem tanultak tovább."
  Ez nem igaz, mert mindenkinek erdemes probalkoznia. Milyen lealazo kijelentes hogy kinek es kinek nem erdemes. teljesen negative epp ugy mint a tarsadalom mert ilyenneket kell az embereknek hogy kinek es kinek nem erdemes.
  Miert nem lenne erdemes mindenkinek probalkoznia ha jonak erzi magat? Ha?? Mond meg. Miert ne lenne?
  Neked tetszene ha valaki azt mondana " ohh neked nem erdemes jelentkezned" hogy erezned magad?? A neveles a media felelossege es nem negativitast es az onbizalom hianyat hanem pozitivat es az onbizalom erositeset kellene tukroznie. Okrok! habar nektek nem erdemes ezt elolvasni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év alatt duplájára nőtt az internetes vásárlások száma

Az elmúlt két évben 270 ezerről 600 ezerre, vagyis több mint a duplájára nőtt az internetes… Tovább olvasom