Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Még mindig változhat az ingatlanadó számítása

Koherenciazavarra hivatkozva nyújtanak be az ingatlanadó kapcsán ismételeten indítvány az adótörvényeket módosító javaslathoz a szocialisták. Az, hogy erről a hétfői zárószavazás előtt lehet e még voksolni majd az alkotmányügyi bizottság dönti el.
A Ház ugyanis már a múlt héten szavazott a módosítások kapcsán és akkor a kormány az SZDSZ és a Fidesz támogatásával vetette el az MSZP frakció indítványát, amely a az értékalapú számítás mellett az inagatlandó területalapú számításást is lehetővé tenné az önkormányzatok számára 2009-től.

A Fidesz azt mondja: továbbra sem támogatják az ingatlanadó bevezetését Magyarországon, ezért újabb módosító javaslatot nyújtanak be ők is. Ez lényegében lehetetlenné tennék, hogy központilag lehessen beszedni az ingatlanok értéke alapján számított közterhet. Varga Mihály, a párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy saját javaslatuk mellett az önkormányzati bizottság módosító indítványára is igennel szavaznak, ami továbbra is az önkormányzatokra bízná, hogy érték, vagy négyzetméter alapján vetik ki az adónemet.

A jelenlegi szabályozás szerint is van lehetőségük az önkormányzatoknak arról dönteni, hogy értékalapon vagy négyzetméter után vetik ki a helyi adót, az értékalapú adónemet azonban - ami lényegében a Fidesz szerint megteremti a lehetőségét az ingatlanadó bevezetésének - csak néhány önkormányzat használja, a települések 99 százaléka négyzetméter alapján veti ki a közterhet. Magyarországon jelenleg nincs ingatlanadó -jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve a Fidesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon olyan módosító javaslatot nyújt be, amely megszavazása esetén lehetetlenné teszi ennek bevezetését, vagyis az értékalapú adó központi kivetését.

A Fidesz egyúttal egy másik módosító javaslatot is támogat majd a zárószavazáson. Az önkormányzati bizottság indítványa szerint maradna a jelenlegi helyzet, vagyis az önkormányzatok dönthetnének arról, hogy érték vagy négyzetméter alapján vetik ki a helyi adót.

A szocialista javaslatban Jauernik István az önkormányzati bizottság elnöke arra hivatkozik, hogy az egy hete elfogadott indítvány korlátozza az önkormányzatok jelenlegi jogait, ezért koherencia-zavar miatt változatlanul kell hagyni a jelenlegi szabályozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét habzik a Rába, de most nem az osztrákok miatt

Újra habzik a Rába. Az elmúlt napokban a nicki gátnál, vagyis az osztrák határtól csaknem 100 kilométerre észleltek habképződést a folyón. Tovább olvasom