Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Még nem késő rendelkezni az 1 százalékokról!

Jövő keddig, vagyis május 20-ig lehet dönteni arról, melyik civil szervezetnek ajánlják fel az adózók az 1 százalékokat. Bár a tendencia fokozatosan javul, tavaly csak az érintettek fele használta ki ezt a lehetőséget.
A felajánlások rendszere idén egyszerűsödött, és a szervezetek abban bíznak, hogy a korábbiaknál milliárdokkal több pénz folyhat be a civil szférába.

2007-ben nagyjából 2,5 millió adózó tett nyilatkozatot és ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát egyházaknak vagy civil szervezeteknek. Ez azt jelenti, hogy összesen 14 milliárd 358 forintot juttattak nekik. Bár ez is nagy összeg, ennek a duplája is a civil szférába juthatott volna, ha mindenki kitölti a nyilatkozatokat. Tavaly az érintettek nagyjából fele tette ezt meg, sokan pedig rosszul állították ki a papírokat - mondta a Független Hírügynökségnek Kökény Dalma, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány munkatársa.

A téjékoztató munkának szerencsére van eredménye, hiszen egyre több a sikeres felajánlás. Ez azt jelenti, hogy az adózók kezdik érezni ennek a súlyát és hasznát, másrészt pedig egyre jobban tudják, hogyan kell helyesen kitölteni a nyilatkozatokat. Az idei évtől ráadásul módosult az 1 százalékokról szóló törvény és jóval egyszerűbb lett a felajánlások rendszere. Ezentúl nem kell "borítékozni", hiszen a nyilatkozat egy perforált íven már része annak a csomagnak, amit minden adózónak kipostáztak. Ezt az adóbevallással együtt lehet beadni az APEH-nak, vagy elektronikus úton is lehet rendelkezni a civilek támogatásáról- tette hozzá Kökény Dalma.

A NIOK Alapítvány 12 éve segíti azokat az adózókat, akik szeretnének adakozni, de nem tudnak dönteni. A szervezet honlapján, a www.nonprofit.hu/egyszazalek oldalon körülbelül 8500 szervezet részletes adatai között lehet böngészni. Akinek nincs internetes kapcsolata, telefonon is érdeklődhet a 06-80/200-074-es ingyenes zöld számon, munkanapokon reggel 9 és délután 5 óra között.

Minden évben van néhány "sztárszervezet", amelyek a legtöbb pénzt gyűjtik össze az 1 százalékokból. Ezek főleg beteg vagy árva gyerekekkel, illetve kóbor kutyákkal, macskákkal foglalkoznak, és jellemzően nagyon megható, sokkoló, az érzelmekre ható reklámkampányokkal állítják maguk mellé az embereket. Ugyanakkor ha a szektorokat nézzük, akkor összességében az oktatásnak juttatták tavaly a legtöbb pénzt az adózók, feltehetően személyes kötődéseik alapján- tette hozzá Kökény Dalma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr élesztett újra egy autóst Pécsett

Rendőr élesztett újra egy autóst csütörtökön délután Pécsett. Egy férfi ismeretlen körülmények… Tovább olvasom