Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Még nem volt ilyen alacsonyan a politikusok népszerűsége

Továbbra is kedvezőtlen a magyar politikai elit hazai megítélése, legalábbis a Szonda Ipsosnak a Népszabadságban közzétett legfrissebb felmérése ezt mutatja. A közvélemény-kutató szimpátialistáját Sólyom László (53) vezeti, a köztársasági elnök pontszáma nem változott az előző hónaphoz képest, a lajstromban azonban ilyen alacsony indexszel még nem állt elöl senki, igaz egyedül az államfő rokonszenvpontszáma haladja meg a középértéket.
A politikusok értékelésének átlaga minden eddiginél alacsonyabb, 40 pont, miközben egy évvel ezelőtt 46, két éve 48 pont volt a középérték. Második a listán Szili Katalin (49), harmadik Göncz Kinga (49), a házelnök mutatója 3, a külügyminiszteré 1 százalékpontot esett szeptemberhez képest. Épp hogy lecsúszott a dobogóról Dávid Ibolya (48), az MDF elnökének rokonszenvindexe 2 százalékpontot csökkent, míg az elmúlt hónap nagy vesztese, a listán ötödik Orbán Viktor (45), a Fidesz első emberének ugyanis 4 százalékponttal kisebb az indexe.

Egy százalékponttal népszerűtlenebb a hatodik helyen álló Kuncze Gábor (43) SZDSZ-elnök és a hetedik Persányi Miklós (42) zöldminiszter, míg az ellenzéki frakcióvezetők javítottak: a lajstromban nyolcadik fideszes Navracsics Tibor (42) 2, az őt követő MDF-es Herényi Károly (41) 1 százalékponttal jobban áll szeptemberi eredményéhez képest. Tizedik a sorban Demszky Gábor (41), a főpolgármester megőrizte előző havi népszerűségét.

Nagy arányú veszteséget könyvelhet el Lamperth Mónika (39), a 12. helyezett önkormányzatokért felelős miniszter 4 százalékponttal népszerűtlenebb, míg a 15. helyezett Lendvai Ildikó (37), a szocialisták frakcióvezetője 3 százalékponttal. Ugyanennyivel népszerűbb a 13. helyezett igazságügy-miniszter, Petrétei József (39), és a 14. helyezett KDNP-elnök, Semjén Zsolt (38). Gyurcsány Ferenc (36) miniszterelnök a lista 17. helyén áll, indexe szeptemberhez képest 1 százalékponttal emelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom