Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Megalakul a Magyar Demokratikus Charta

Megalakul szombat délelőtt a Magyar Demokratikus Charta. Ekkor derül ki alapítóinak és támogatóinak névsora. A Magyar Charta életre hívásának szándékát júliusban, a melegfelvonulás másnapján jelentette be Gyurcsány Ferenc.
Az állásfoglalás célja a Magyar Gárda és hasonló szélsőséges szervezetek elleni társadalmi fellépés.

Sajtóinformációk szerint a charta támogatói között van Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Rainer M. János történész, Debreczeni József közíró, Bauer Tamás egykori SZDSZ-es képviselő, Békés Pál drámaíró, Heller Ágnes filozófus, Kende Péter író, Moór Mariann kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vágó István televíziós személyiség, Vásárhelyi Mária szociológus, valamint Vitányi Iván szocialista politikus. A névsor azonban csak a Magyar Demokratikus Charta megalakulásakor, azaz szombaton derül majd ki. A charta alakuló nagygyűlésén várhatóan 20-ára demonstrációt is meghirdetnek.

A Fidesz azt kérte pénteken a kormánytól és az MSZP-től, hogy a Magyar Demokratikus Charta megalakulása érdekében ne áldozza fel a "csendes többség" biztonságát. Erről Lázár János, a párt országgyűlési képviselője beszélt sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a kormány a charta gyűlését szervezi meg, ahelyett, hogy megoldaná a súlyos gazdasági és szociális válságot. A Fidesz egyébként már a miniszterelnök júliusi bejelntése után jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen.

Olvasóink írták

 • 6. 4 2008. szeptember 07. 12:04
  „Sivataggá válhat fél Magyarország

  Horvátország egyes területein a nyári időszakban már a folyó bornál is drágább egy pohár csapvíz. Magyarország ellenben elpocsékolja a 21. század aranyát, az ivóvizet - írja a Vasárnap reggel.

  Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete jelentése szerint a rablógazdálkodás és a klímaváltozás miatt 2050-re a világ népességének fele nem jut elég ivóvízhez. Sőt, a Nílus völgyének országaiban és a Közel-Keleten a következő évtizedekben háborúkat is okozhat az édes víz hiánya.

  A szakemberek szerint bár Magyarország rendkívül gazdag édes vízben, de elpazarolja ezt a kincsét. Ányos József, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint ha hamarosan nem változik a vízgazdálkodás Magyarországon, az egyre kevesebb nyári csapadék miatt fogyasztási korlátozásokat kell majd bevezetni.”
 • 5. magda 2008. szeptember 06. 15:31
  „Véleményem szerint Konrád György értelmesebb annál, hogy ilyenhez adja a nevét /Magdolna/”
 • 4. kleizmeir 2008. szeptember 06. 12:33
  „Szó szerint idézve:
  "A charta támogatói szerint a magyar demokrácia "ingatag", a szabadságot fenyegetik azon antidemokratikus erők, amelyek "újra meg újra magukkal azonosítják a nemzetet, és megtagadják politikai vetélytársaiktól a nemzeti ügy képviseletének legitim voltát, idegen érdekek követőiként állítva be őket". A charta szerint a kirekesztés járványként terjed a társadalomban, s egyes csoportok újra meg újra elvitatják a kisebbséghez tartozóktól, a másként gondolkodóktól, más nézetet vallóktól, más életmódot követőktől, más szenvedélyeknek hódolóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek."

  Vajon mi lehet az a "más szenvedélyeknek hódoló" ????? Ebbe azért sokminden belefér. Bár a "más életmód" sem felhőtlenül problémamentes. Tudják azok akik csatlakoznak, hogy mi minden fér a fentiekbe bele?”
 • 3. kleizmeir 2008. szeptember 06. 12:26
  „Az alábbi kis tudósítás vagy 6-7x utal Konrád György távolmaradására. Mi ez, ha nem "szelíd nyomásgyakorlás"?
  Bízom benne, hogy Konrád észreveszi eme színjáték valódi mögöttes szándékát.
  http://nol.hu/cikk/505342/”
 • 2. kleizmeir 2008. szeptember 06. 12:20
  „Erre a névsorra akár fogadni is lehetett volna. Egyébként a NOL tág teret engedett indulatainak a fölött érzett felháborodásában, hogy Konrád György nincs - egyelőre - az aláírók között, meg is indult ellene a hajsza. Mindjárt idekeresem.”
 • 1. trainman 2008. szeptember 06. 08:04
  „Lépjünk fel együtt a szélsőséges Gyurcsány kormány ellen ellen!Ideje lenne már távozniuk a közéletből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belőttek egy nyiradonyi házba

Két felnőtt és négy gyerek aludt abban a nyíradonyi házban, melyre valaki rálőtt csütörtök késő… Tovább olvasom