Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Megalakult a katasztrófa felelőseit kereső parlamenti bizottság

Tíz taggal megalakult az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömléssel kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák megakadályozását célzó parlamenti vizsgálóbizottság - közölte kedden a kormány a vörösiszap-katasztrófa hivatalos honlapján.
A vizsgálóbizottság tagjait hétfőn választotta meg az Országgyűlés, a testületnek öt kormánypárti és öt ellenzéki tagja van. Az elnök a bizottság felállítását kezdeményező jobbikos Kepli Lajos lett, alelnök az MSZP képviselője, Gőgös Zoltán. A tagok: Ékes József (Fidesz), Gyopáros Alpár (Fidesz), Győrffy Balázs (Fidesz), Lasztovicza Jenő (Fidesz), Aradszki András (KDNP), Kovács Tibor (MSZP), Ferenczi Gábor (Jobbik), Jávor Benedek (LMP).

A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.

A vizsgálóbizottság a tevékenységéről jelentést készít, és jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.

A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása. A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket.

A határozat felhatalmazást ad a testületnek, hogy vizsgálja ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető vállalatok felelősségét, valamint azt, hogy történtek-e olyan hatósági vagy egyéb adminisztratív visszaélések, amelyek a katasztrófa bekövetkeztét lehetővé tették.

A bizottság megvizsgálja az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - más ipari létesítmények állapotát, a feladat ellátásához szakértőket is felkérhetnek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és százhúszan megsérültek.

Olvasóink írták

  • 2. klj_54 2010. december 08. 10:40
    „Az lesz a dolguk, hogy addig keressenek amíg Gyurcsányra nem lehet kenni az iszapömlést!
    Márpedig Orbán azt mondotta, hogy ő, mint a kormány feje a felelős mindenért, akkor ezért is.”
  • 1. jozko 2010. december 08. 07:57
    „Még a végén bebizonyosodik mindaz, amit már eddig is sokan tudtak vagy tudni véltek.
    Annál több aligha!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: elrettentő erejű törvény született a fiatalkorúak bűnözése ellen

A Fidesz olyan elrettentő erejű törvényt alkotott, amellyel visszatartja a fiatalkorúakat a bűnözéstől. Tovább olvasom